Såspecialister dyster i rapssåning i østjysk muld

Maskinfirmaer fremviste maskiner med skiveskær og tandskær ligesom strip-till og rækkesåning var repræsenteret ved demonstration mandag aften på »Ennergård«.

Horsch Focus 6 TD, som importøren WekoAgro havde med til »Ennergård«, er ifølge importøren en nyklassiker i planteavlen herhjemme. - Amazone Condor 12 er utrolig enkel og meget enkel at indstille, fremhævede Anders Clemmensen fra Amazone-importøren Brøns. Der samlede sig pæn interesse om Farmet Falcon-såmaskinen, der i år er ny på det danske marked. Importøren er Carsten Nørgaard Mouridsen, som driver MidtVest Maskiner i Skjern.

Kan direkte såning være med til at løse udfordringer med stigende græsukrudtstryk og sikre øget biodiversitet, mens CO2-udledningerne reduceres?

Det vil Agrovi og en række af landets maskinfirmaer og -importører søge svar på via en sådemonstration, som rådgiverne hos Agrovi står bag, og som blev sat i gang mandag aften.

Lokaliteten er »Ennergård« mellem Horsens og Bredstrup i det østjyske. Her har en række såsæt specialiseret i direkte såning nu tilsået parceller af hver 24 x 400 meter.

Nu skal der følges op

Senere på året vil de deltagende maskinfirmaer sammen med Agrovi følge op på såningerne, hvor der er ført nøje kontrol med såsæd, gødning og sådybde.

Alt er ifølge arrangørerne nøje registreret og dokumenteret, således vilkårene er ens for de fremviste såsystemer.

- Vi inviterer til september alle interesserede i marken for at se, hvordan afgrøderne kommer op, fortæller planteavlskonsulent hos Agrovi i det jyske, Jeppe Grabow Olesen.

Udfordrende vejr

Ennergård, hvor demonstrationen foregik i mandags, er planteavlskonsulentens barndomshjem og drives af faderen Eskild Grabow Olesen.

- Jeg synes, vi fik en okay etablering med de forskellige maskiner, selvom vejret var lidt udfordrende, nævner Jeppe Grabow Olesen med henvisning til, at stormen »Hans« først på ugen trak over landet.

- Nu bliver det spændende at følge afgrøderne. Og man er meget velkommen på ejendommen til september. Men man er også velkommen til at stoppe op og kigge, hvis man bare kører forbi, fastslår Jeppe Grabow Olesen.

Såparcellerne er placeret ved Ennergård på Silkeborgvej 358 midt mellem Horsens og Brædstrup i det østjyske.

Nyklassiker fra Horsch

Ifølge produktspecialist Arne Gejl er Horsch Focus 6 TD, som importøren WekoAgro havde med til »Ennergård«, en nyklassiker i planteavlen herhjemme.

Ved demonstrationen lå udsædsmængden på 1,56 kg pr. hektar og strip-till-maskinen tildelte 100 kg gødning (21-3-10) pr. hektar.

- Den kan så direkte, og vi har ét skær i forlængelse af hver tand på 30 cm rækkeafstand. Det er synkront det hele. Og så kan den fås med fuld skærbesætning, så sår den på hver side af tanden. Det gør vi typisk, når vi sår korn.

Gødning i tre niveauer

Der er også mange, der sår raps på den måde, forklarede Horsch-specialisten.

- Det er bare ikke så godt, hvis vi gør det i dag, for så lægger vi plantematerialet op på siden. Og der skal skiveskæret køre med den indstilling, vi har i dag, forklarede Arne Gejl og fortsatte:

- Når vi lægger gødning ud med den her, kan vi gøre det i tre niveauer. Og det gør vi også i dag ved at vippe et spjæld. Vi lægger noget ud ovenpå jorden, og vi lægger noget helt nede, fordi det er en NPK-gødning, som vi kan lægge nedad, så rødderne kan søge efter det.

- Skal vi så hvede, lægger vi gødningen helt oppe ved kernen, lød det under præsentationen af Horsch Focus 6 TD.

Så simpelt som det næsten kan blive

Fra Brøns stillede man med sin Amazone Condor 12, der er en direkte såmaskine på 12 meter. Ifølge sælger Anders Clemmensen er der tale om en unik maskine, der er opbygget med tanke henne foran og med mulighed for at lukke af for halv maskinbredde.

- Samtidig har vi i dag taget en beholder i brug, hvor vi har gødning med. Det vil sige, at vi laver samsåningsprincippet, hvor vi kører såsæd og gødning ud i den samme luftstrøm og op i fordelerhovederne og ud i sårækkerne. Sårækkerne er individuelt ophængte, så de er terrænfølgende.

- Det med, at vi vil ud og køre direkte såning, det er fint. Men markerne er jo sjældent så jævne, som man kunne ønske. Her har vi fleksibiliteten i skæret, samtidig med at vi kan gå ind og sætte et stort skærtryk på, så vi bevarer såskæret i jorden, nævnte Anders Clemmensen.

Helt enkelt

- Selve såskæret er noget af det mest enkle, qua at vi har en spids med hårdmetalbelægninger foran. Det er kun en cm, vi går ind og rømmer jorden med, fordi vi trækker en streg igennem. Halm og stub får vi lagt til side, og så får vi placeret vores raps og vores gødning i et rent såskær på en ren fugebund.

- Efterfølgende har vi vores trykhjul, som går ind og lukker rillen til og pakker kernerne, så vi også har kappilarvirkningen. Og vi laver ingen jordforstyrrelser, for det er kun dér, hvor vi trækker selve skæret igennem jorden, vi forstyrrer.

- Maskinen er utrolig enkel og meget enkel at indstille, fremhævede Anders Clemmensen fra Amazone-importøren Brøns, der kørte med 1,61 kg udsædsmængde pr. hektar. Gødningsmængden var 106,41 kg (21-3-10) pr. hektar.

Ny i klassen

Farmet Falcon såmaskinen er en af de nye på det danske marked. Importøren er MidtVest Maskiner, som ejes af Carsten Nørgaard Mouridsen, der præsenterede Farmet-grejet på »Ennergård«.

- Det er en modulopbygget såmaskine. Forstået på den måde, at man kan udskifte frontsektionen. Det er jo en striptill-demonstration, derfor har vi selvfølgelig taget en striptill-sektion på. Men jeg har også en disc-sektion med gødningsplacering til maskinen, og man kan også få den med almindelig såbedsharve.

- Striptill-sektionen kan løsne ned i 25 cm og placere gødning. Gødningsplaceringen ligger i dag relativt dybt imellem 10 og 15 cm, forklarede maskinmanden.

Farmet-import fra Skjern siden nytår

Man kan også placere sin gødning helt i toppen eller midtvejs.

- Jeg sår i dag på 25 cm såafstand og har sideforskudt såsektionen. Hver anden såtud kører lige oveni, hvor tanden har løsnet henne foran. Skal man så vårbyg eller hvede, kan man så flytte den 6,5 cm igen, og så løsner tanden midt imellem de to såskær. Så der er forskellige muligheder, forklarede Farmet-importøren.

Gødningstanken på den fremviste Farmet Falcon var placeret foran. Og maskinen var forsynet med to såkasser, demonstrerede Carsten Nørgaard Mouridsen, der siden årsskiftet har drevet MidtVest Maskiner og Farmet-importen fra Skjern. Han kørte med 1,53 kg udsædsmængde pr. hektar og 102,44 kg tildelt gødning (21-3-10) pr. hektar.

Læs også