Vild video: Franske landmænd sprøjter gylle i gaderne

Torsdag afholdes et afgørende møde på EU-plan om vilkårene for landbrug i de 27 medlemslande. Samtidig er landmænd i flere og flere EU-lande stærkt utilfredse med flere ting.

De er bekymrede, de franske landmænd. Og det er for alvor blevet synligt de seneste dage, hvor der flere steder i EU’s største landbrugsproducerende land har været gang i demonstrationer med masser af traktorer i gaderne, både i Paris, men også i landdistrikterne.

Øgede reguleringer, høje omkostninger og dårlig driftsøkonomi har fået de franske landmænd op på barrikaderne. Protesterne har nu stået på i over to uger, og der er ikke udsigt til, at de stopper lige med det samme.

- Uanset hvad det kræver, er vi klar til at fortsætte til den bitre ende. Hvis det er nødvendigt, at vi bliver ved den næste måned, så fortsætter vi i en måned, siger den franske landmand, Jean-Baptiste Bongard, til telegrambureauet Reuters.

De franske protester har haft en stor effekt på landets infrastruktur. Flere indfaldsveje til Paris er blevet spærret af traktorer, og ved lufthavnen i Toulouse satte landmænd ild til halmballer og spærrede på den måde adgangen til byens lufthavn.

Samtidig florerer der flere videoer på internettet, der blandt andet viser franske landmænd, der spreder kogylle på gader og veje – og sågar rådden wrap i en McDonald’s-restaurant.

Hvad skaber vreden?

Protesterne i Frankrig er kommet i halen på de store protester, der har præget Tyskland i starten af året. Men hvad er det så, der skaber vreden?

Det handler i høj grad om driftsøkonomi. I begge lande er de skattefordele, som landbruget har nydt omkring brug af diesel, ved at lakke mod enden.

Og samtidig er der udbredt utilfredshed med de øgede miljø- og klimakrav, der er på vej igennem EU-systemet, samtidig med at EU har fritaget fødevarer fra Ukraine for told og desuden er på vej med en handelsaftale med Mercosur-landene, der har hjemme i Sydamerika.

Ingen af de steder er landbruget reguleret nær så bastant, som tilfældet er i de 27 EU-lande.

Har spredt sig

Også i Belgien og Rumænien har der været betydelige protester i denne uge. I begge lande fylder de økonomiske bekymringer en hel del.

I Rumænien drejer vreden sig om konkurrencen fra Ukraine, hvor landbrugsvarer er væsentlig billigere at producere.

Her frygter mange, at det vil betyde, at rumænske landmænd må dreje nøglen om. Det har betydet, at flere grænseovergange til netop Ukraine er blevet spærret.

Tidligere på ugen var der også gang i traktorerne i Belgien, hvor landmænd kørte forbi EU-institutionerne i Bruxelles og dyttede, og samtidig blev fem lastbiler med grønsager fra Spanien stoppet, og indholdet blev spredt ud nær en distributionscentral.

Støtte fra Macron

Landbrugets pres i især Frankrig ser dog ud til at have en vis effekt. Således har den franske præsident, Emmanuel Macron, stillet sig på landbrugets side i flere udtalelser.

- På europæisk niveau er vi nødt til at have en politik, der understøtter den selvstændige fødevareproduktion, som vi ønsker at bevare, sagde den franske præsident tirsdag ifølge Financial Times, og tilføjede, at det ikke skal ske ved at udpege EU som en skurk, men ved at ændre den politiske kurs.

Onsdag talte Macron med EU-Kommisionens formand, Ursula von der Leyen, omkring de franske bekymringer i forbindelse med et EU-topmøde, der skulle have handlet om at hjælpe Ukraine, men hvor landbruget tog en del fokus.

- Uanset hvad det kræver, er vi klar til at fortsætte til den bitre ende. Hvis det er nødvendigt, at vi bliver ved den næste måned, så fortsætter vi i en måned

Jean-Baptiste Bongard, fransk landmand – til telegrambureauet Reuters

Forud for mødet slog Macron fast, at Frankrig henstiller til EU, at man ikke skriver samhandelsaftalen med Mercosur-landene under.

Flere medier skrev onsdag, at EU torsdag vil annoncere, at man også i 2024 suspenderer kravet om 4 procents brak for at modtage EU-støtte.

Det vil dog efter alt at dømme ikke gøre sig gældende for Danmark, hvor flere venstrefløjspartier blokerer for, at Danmark kan følge de andre EU-lande trop.

- På europæisk niveau er vi nødt til at have en politik, der understøtter den selvstændige fødevareproduktion, som vi ønsker at bevare

Emmanuel Macron, præsident i Frankrig – ifølge Financial Times

Læs også