En »historisk dag«: EU tager vigtigt skridt mod brug af genteknologi i planteforædlingen

Forslaget om at gøre det muligt at bruge genteknologi som for eksempel Crispr, kører videre i EU-systemet, efter at Europa-Parlamentet godkendte forslaget onsdag.

Lovgivning, der kan gøre det praktisk muligt for fødevarebranchen at tage ny genteknologi som for eksempel Crispr/cas9 i brug i planteforædlingen, kom onsdag et skridt tættere på at blive virkelighed.

Det skete, da Europa-Parlamentet efter en lang afstemningsprocedure, hvor det oprindelige NGT-forslag faldt, men efterfølgende blev godkendt med stemmerne 307 for, 263 imod, mens 41 undlod at stemme.

- Nye genteknologier er afgørende for at styrke Europas fødevaresikkerhed og for at grønne vores landbrugsproduktion

Jessica Polfjärd, europaparlamentariker og forslagsstiller

I det forslag, der blev vedtaget, er der en lang række ændringsforslag, hvoraf nogle af dem blev vedtaget. Det skulle angiveligt dreje sig om et forslag, der skal gøre produkter, der er produceret ved hjælp af genteknologier, nemmere at spore.

Samtidig bliver det forbudt at tage patent på alle NGT-planter, plantemateriale, dele deraf, genetisk information og procesfunktioner, de indeholder, for at undgå juridiske usikkerheder, øgede omkostninger og nye afhængigheder for landmænd og opdrættere.

Forhandlinger forude

Dermed er Parlamentet den anden EU-institution, der godkender forslaget, efter at forslaget i januar blev stemt igennem EU's miljøudvalg med stemmerne 47-31. Onsdagens afstemningsresultat betyder, at Parlamentet nu kan begynde forhandlinger med EU-landene.

Det var den svenske parlamentariker Jessica Polfjärd, der som såkaldt rapporteur havde fremsat forslaget fra Europa-Kommissionen i Parlamentet, og i en kort kommentar kaldte hun afstemningsresultatet for en historisk dag, hvor EU støtter op om videnskaben for at hjælpe fremtidens landbrug.

- Nye genteknologier er afgørende for at styrke Europas fødevaresikkerhed og for at grønne vores landbrugsproduktion. De nye regler vil tillade udvikling af forbedrede plantesorter, der kan sikre større udbytter, være klimaresistente eller kræve færre gødninger og pesticider, sagde hun og fortsatte:

- Jeg håber, at medlemsstaterne snart vil gøre deres holdning op, så vi kan vedtage de nye regler inden de europæiske valg og give landmændene de redskaber, de har brug for til den grønne omstilling.

EU's sundhedskommisær, græske Stellas Kyriakides, er også godt tilfreds med afgørelsen.

- Vores landmænd har brug for at have de bedst mulige redskaber for at kunne understøtte deres produktion og vores fødevaresikkerhed. Jeg hilser derfor dagens plenar-afstemning om nye genteknologier velkommen, og jeg ser frem til at starte trilogiforhandlingerne, skriver hun på X.com.

Læs også