Vandværker og L&F i appel til Christiansborg: Giv mere tid til at lave BNBO-aftaler

Vandværkerne er håbløst bagefter med at indgå aftaler med landmænd om ikke længere at bruge pesticider i BNBO. Der er brug for mere tid for at komme i mål, lyder det fra Landbrug & Fødevarer og vandværkernes organisationer.

Lokale indsatser i form af aftaler og påbud giver langt bedre resultater for både landbrug og vandværker end et nationalt forbud, siger Anders Panum Jensen, miljødirektør i Landbrug & Fødevarer.

Det bliver umuligt inden nytår at nå at indgå aftale om ikke længere at bruge sprøjtemidler i de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), som partierne bag BNBO-aftalen har aftalt. Derfor beder Landbrug & Fødevarer, Danske Vandværker og Danva nu Folketingets partier om at forlænge processen.

- Den lokale indsats omkring sprøjtefrie BNBO’er bør forlænges, og kommunerne bør forpligtes til at beskytte de relevante arealer gennem aftaler eller udstedt påbud, lyder det i en fælles opfordring fra Landbrug & Fødevarer, brancheorganisationen Danva og Danske Vandværker til alle Folketingets partier.

- Lokale indsatser i form af aftaler og påbud giver langt bedre resultater for både landbrug og vandværker end et nationalt forbud

Anders Panum Jensen, miljødirektør, Landbrug & Fødevarer

Forlængelsen skal kombineres med skærpede krav til kommunerne. For det er her, årsagen skal findes til, at der ikke har været den forventede fremgang i arbejdet, mener organisationerne.

- Voldsomt skuffende

Anders Panum Jensen, miljødirektør i Landbrug & Fødevarer, synes, at det er »voldsomt skuffende, at kommunerne ikke har løst opgaven«.

- Den nyeste opgørelse viser, at færre end hver tredje landmand er blevet kontaktet med et tilbud. Det var ellers kredsen bag den politiske aftales ambition, at alle landmænd skulle tilbydes en aftale inden udgangen af året, siger Anders Panum Jensen, og tilføjer:

- Den politiske konklusion bør være at forlænge den lokale proces, men nu med skærpede krav til kommunerne om at sikre hurtigere fremdrift. Lokale indsatser i form af aftaler og påbud giver langt bedre resultater for både landbrug og vandværker end et nationalt forbud. Det er vi helt enige med vandværkerne om.

Ifølge BNBO-aftalen skal der i 2023 indføres et generelt forbud mod sprøjtemidler i BNBO.

Kommunerne vurderer, at i alt 3.004 BNBO-områder kræver beskyttelse, viser en opgørelse, som Altinget har fået aktindsigt i fra Miljøministeriet.

Læs også