Landmænd scorer tocifret millionbeløb på sønderjysk biogasanlæg

Det Haderslev-baserede biogasselskab Naturbiogas Sode kom ud af 2022 med et resultat efter skat på knap 30 millioner kroner.

Det sønderjyske biogasanlæg Naturbiogas Sode har ikke meget mere end fire år på bagen. Men selskabet har de seneste to år nået at indtjene mere end 73 millioner kroner til ejerne. Det fremgår af selskabets regnskab for 2022.

I regnskabsperioden faldt bruttofortjenesten, sammenlignet med 2021, fra 86,6 til 78,7 millioner kroner. Samtidig er man gået tilbage på bundlinjen. Selskabet formår dog fortsat at levere et overskud på knap 29,1 millioner kroner. Sammen med de 44 millioner kroner, man tjente året før, har biogasanlægget altså tjent omkring de 73 millioner kroner.

Biogasanlægget er ejet af svineproducent Jesper Bram, en af Ticans største leverandører, og Sode Landbrug. Sode Landbrug er ejet af landmand Carsten Lund Thomsen, der blandt andet er medejer hos udlandslandbruget Idavang, og erhvervsmanden Jon Erik Malthe-Bruun.

Ifølge selskabets ledelsesberetning erklærer man sig tilfreds med selskabets resultat. Det oplyses også, at selskabets biogasanalæg blev færdigopført i 2022, og at driften forløber tilfredsstillende.

Ledelsen forventer fortsat positive resultater for biogasanlægget i fremtiden. I 2023 regner man dog ikke med at se de samme store overskud, som man har gjort i 2022 og 2023.

Det fremgår også, at man fremover vil gå fra væk fra faste gaspriser. I stedet skal gassen fremover sælges til spotpriser.

Biogasanlægget ligger tæt ved Haderslev og har en kapacitet på cirka 200.000 tons biomasse pr. år.

Læs også