MOD NYE MÅL: Når først, trangen til et karriereskift er opstået, er det om at handle på den, inden det er for sent. Rådet kommer fra tidligere mælkeproducent Bent Bruun, der sammen med sin hustru står bag Varde Fodboldgolf.
Det er især stemningen i en kostald efter en hektisk formiddag, som Bent Bruun af og tænker tilbage på med let melankoli:
- At gå der og se køerne ligge og slappe af og tygge drøv efter malkningen, har altid været en god oplevelse - en særlig ro, siger den tidligere mælkeproducent. Men han tilføjer, at:
- Hvis ikke, jeg af og til savnede at være landmand, så måtte jeg jo have haft det helt forkerte job i alle de år.
I 2006 solgte Bent Bruun sit barndomshjem med en besætning på 110 malkekøer ved Stausø nær Henne og flyttede med sin hustru, Ann Cecilie Bruun, og tre børn til et nedlangt landbrug ved Varde med 37 hektar naturareal og en smule agerbrug. Ifølge Bent Bruun var farvellet til landbrugstilværelsen uundgåelig.
- Vores ejendom lå indenfor bygrænsen, og det gjorde det umuligt at udvide eller modernisere på gården, forklarer han.
Lille investering
Næste job-projekt for Bent Bruun blev et A/S med salg af firhjulstrækkere i samarbejde med en etableret bilsælger.
- Så kom finanskrisen som bekendt, og vi solgte kun to biler, siger Bent Bruun og smiler ved tanken om sin korte sælgerkarriere.
Selvsamme bilsælger serverede dog umiddelbart efter den idé for Bent Bruun, som nu er blevet både hustruens fuldtidsbeskæftigelse og hans deltidsjob, der supplerer en tjans som grisepasser hos en lokal landmand: fodboldgolf (!).
- Vi har jo en del jord til vores nuværende ejendom, og vi ville egentlig gerne bruge en del af den til et eller andet - også til glæde for andre. Efter et besøg på en fodboldgolfbane i Sunds ved Herning besluttede vi os for at etablere noget lignende. Det var jo ikke nogen stor investering, hvis satset ikke blev til noget, siger Ann Cecilie Bruun.
Men satset blev til en hel del. To fodboldgolfbaner fylder nu i alt syv hektar jord; der er bygget en rummelig gildesal; rejst borde og bænke udendørs; og familien Bruun forventer et besøgstal på mere end 10.000 gæster i den kommende sæson.
Kan du, så sælg
Bent Bruun har altid ment, at han ikke skulle passe køer hele livet. Men han havde i første omgang regnet med at blive i branchen, beholde den gamle gård, udvide besætningen og ansætte folk til eksempelvis malkningen.
Alligevel ser han tilbage på årene efter gårdsalget med stor tilfredshed. Og hans anbefaling til andre landmænd, der har besluttet at sælge ud og sadle om, er, at gøre det så hurtigt, de overhovedet kan komme til det:
- Jeg ved godt, at vi var heldige at få solgt inden finanskrisen. Men har man råd, så sælg nu. Jeg tror ikke, det nytter at leve i håbet om, at tingene bliver bedre, når man først begynder at drømme om at prøve noget nyt. Tvært imod er det spild af leveår at vente, siger Bent Bruun, der selv kender mange - især ældre - landmænd, der har ventet for længe med at lægge tilværelsen om, og som nu ikke længere har helbred til at begynde forfra med et nyt arbejdsliv.