Alvorlige kartelanklager mod Landbrug & Fødevarer

L&F indfører kartellignende tilstande i forsøg på at overtage de private avlsgrise-eksportørers forretning, mener Porc-Ex Breeding i Kolding

- Tyveri ved højlys dag.

Sådan lyder det fra Porc-Ex Breeding, der har base i Kolding, og er en privatejet forhandler af danske avlsgrise, og som nu retter hårde anklager mod Landbrug & Fødevarer, der via Videncenter for Svineproduktion (VSP) er ved at oprette et salgs- og markedsføringsselskab, som skal varetage salg og markedsføring af DanAvl genetik (avlsgrise) både herhjemme og på eksportmarkederne. Et salg, der samlet rundede næsten 2 milliarder kroner sidste år.

Landbrug & Fødevarer har derfor opsagt forhandleraftalerne med de privatejede forhandlere og fjerner med ét slag eksistensgrundlaget for forhandlerne, som er Kolding virksomheden Porc-Ex Breeding A/S samt øvrige forhandlere (såkaldte omsættere). Disse virksomheder står reelt uden forretningsgrundlag, såfremt L&F får held til at gennemføre planerne.

- Vi kan kun opfatte L&Fs fjendtlige angreb på Porc-Ex Breeding A/S som forsøg på tyveri af en velfungerende og sund virksomhed ved højlys dag, siger Holger Bøgebjerg Sørensen, adm. direktør i Porc-Ex Breeding A/S, Kolding.

Porc-Ex Breeding har nu klaget til konkurrencemyndighederne. Ifølge Porc-Ex Breeding får Landbrug & Fødevarer udfordringer ved at forklare, at de ikke er skyldige i: Misbrug af dominerende stilling, misbrug i form af ekskluderende adfærd, ulovlig monopolisering af salg og markedsføring af DanAvl genetik, misbrug af fortrolige forretningsoplysninger og Karteldannelse.

Til Finans.dk afviser formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Erik Larsen dog anklagerne.

- Jeg mener, at det er fair og rimelige vilkår, vi tilbyder de firmaer, der skal være agenter. Vores ønske er at få mere styring med salget af grise, og det mener jeg, at vi er i vores gode ret til. Vi har gennem lang tid været åbne og ærlige om, hvordan vi ville skrue strukturen sammen. Målet med hele omlægningen af salget er at sikre vores ejere - landmændene - en bedre indtjening, siger han.

Læs også