Knap 30 mio. i underskud: Vertikalt landbrug bløder fortsat penge

Nordic Harvest, landets største vertikale landbrugsproduktion, har trods det lukkede produktionssystem svært ved at forhindre pengene i at fosse ud.

Man har opnået et forbedret årsresultat, der er gået fra -33,4 millioner kroner i 2022 til -29,9 millioner kroner i 2023, og bruttoresultatet er ligeledes forbedret fra -10,7 millioner til -3,2 millioner kroner.

I forhold til egenkapitalen er det imidlertid gået den modsatte vej. Efter at have opbrugt egenkapitalen i 2022, hvor den endte på -1,7 millioner kroner er egenkapitalen ved den nye regnskabsafslutning helt nede på -28,1 millioner kroner.

Da Effektivt Landbrug havde fat i den adm. direktør, Anders Riemann, sagde han, at man »snakkede med otte internationale kapital- og infrastrukturfonde, om at de skal indskyde 525 millioner, som vi skal bruge til at femdoble produktionskapaciteten, så vi kan lave vores proof of profit«.

Denne investeringsjagt blev kun udvidet, da Børsen tidligere på året skrev, at virksomheden nu søger 70-100 millioner euro (522 millioner til 745,7 millioner) i eksterne investeringer.

- Det finansielle resultat stemmer overens med vores fremskrivninger på grund af vores strategiske beslutning om at skaffe yderligere kapital til væsentlig fornyelse og udvidelse. Denne strategi sigter mod at etablere et mere effektivt, højtydende og automatiseret produktionsanlæg, der er i stand til at understøtte de nødvendige faste omkostninger, lyder det i ledelsesberetningen.

Der står yderligere, at det eksisterende kapitalberedskab på nuværende tidspunkt ikke er tilstrækkeligt til at opretholde driften, uden at det lykkedes for yderligere investeringsselskab at akkumulere 6,5 millioner kroner.

Læs også