Satser på grønne investeringer: Midtjysk storlandbrug siger farvel til svineproduktion med 36.000 slagtesvin

Det store landbrug ved Ikast, Kjærgaarden, har nu valgt at sige farvel til en betydelig del af forretningen.

Det midtjyske landbrug har nemlig valgt at sløjfe den ene af sine tre forretningsgrene, svineproduktionen, der årligt producerer 36.000 slagtesvin.

Det beretter Agriwatch.

Produktionen af svin på bedriften gav i 2023 et underskud på 88.000 kroner, mens man i 2022 havde overskud på 1,5 millioner kroner.

Overfor mediet forklarer medejer Karsten Willumsen, at enten skulle man investere i eller lukke svineproduktionen, da man ikke selv producerer smågrise, og at de høje smågrisepriser har fremskyndet beslutningen.

Afviklingen af svineproduktionen skulle gerne give kapital til nye, grønne investeringer på landbruget, der også har kvæg- og markbrug med cirka 2.000 hektar planteavl med blandt andet kartofler, korn, maltbyg og frø.

- Vi står med et investeringsefterslæb i forhold til den grønne omstilling. Hvis ikke man udvikler sig i en grøn retning, bliver det dyrt at være landmand. Så det handler om at få skaffet noget kapital, så vi kan stå stærkt og investere i de rigtige løsninger, både forretningsmæssigt og i den grønne omstilling, siger han til Agriwatch.

Karsten Willumsen ser blandt andet biogas som en af de oplagte investeringsmuligheder.

Læs også