Grøn tænketank: Energiparker er 800 gange mere effektive end energi lavet på biomasse

El-biler vinder frem og flere boliger opvarmes med varmepumpe, men efterspørgslen på el og elproduktion kun vil stige de kommende år. Samtidig er der politisk ønske om, at Danmark skal blive eksportør af både energi, brint og andre flydende brændsler produceret gennem Power-to-X.

I en ny rapport fra Concito – Danmarks grønne tænketank – lægges der ikke skjul på, at det kræver plads at producere den store mængde energi. Det nøjagtige omfang afhænger af, hvordan vi vælger at fremstille energien, det fremtidige danske forbrug og eksportambitionerne.

- Det danske areal er begrænset, og der er et klart behov for at sikre nok plads til natur, biodiversitet og mange samfundskritiske aktiviteter som fx klimasikring. Men energiproduktionen kommer til at kræve mere plads fremover, og derfor skal vi sikre, at iv kan producere mest mulig vedvarende energi på mindst mulig plads, siger Amanda Fehler Vallgårda, der er forfatter til Concito-rapporten.

Concito fremhæver hybridparker som bud på en løsning. Her kan vindmøller og solceller kombineres og hybridparker er 800 gange mere arealeffektive end energi produceret på biomasse, som er den mindst arealeffektive energiform.

Læs også