Skal dække 15.000 kvadratmeter: DLG satser massivt på solceller

Mere end 15.000 kvadratmeter solceller fordelt på fire lokationer skal bidrage til, at DLG’s foder produceres med et lavere klimaaftryk. Når anlæggene i Skave, Tjele, Vrå og Bårse står færdige, vil grøn strøm dække op mod 80 procent af de fire fabrikkers årlige elforbrug.

Der bliver arbejdet på højtryk rundt om i landet for at gøre virksomhederne klar til de fremsatte klimamål for Danmark i 2030. Dette gør sig også gældende hos DLG-koncernen.

Med en samlet årlig produktion på op mod tre gigawatt strøm fra fire solcelleanlæg tager DLG endnu et skridt mod at reducere klimaaftrykket fra sin foderproduktion.

Der er tale om fabrikkerne i Skave, Tjele, Vrå og Bårse, der i første omgang får installeret solcelleanlæg, som periodevist gør dem tæt på selvforsynende i forhold til de mængder af strøm, der er behov for i foderproduktionen.

I alt vil solcellerne kunne dække op mod 80 procent af de fire fabrikkers årlige strømforbrug. Noget, der bringer stor begejstring hos Ida Steensen, vicekoncerndirektør for DLG’s produktion og logistik.

- Investeringen i mere klimaeffektive energiformer på vores lokationer er endnu et skridt på vores strategiske vej, hvor vi vil drive en grønnere forretning til gavn for vores ejere, kunder og verden omkring os. Samtidig er det også et projekt, der skal fremtidssikre vores fabrikker, så vi med vores egne anlæg kan producere grøn energi lokalt, hvor vi skal bruge det, siger hun i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer, at netop fokus på lokal grøn energi er godt for den grønne omstilling af landbrugs- og fødevareerhvervet og for forsyningssikkerheden.

Når bæredygtighed betaler sig

Hos fabrikken i Vrå, hvor man har installeret knap 2.500 kvadratmeter solcelleanlæg, er man også godt tilfreds med udsigterne.

Karsten Dollerup Christiansen, lokationsansvarlig i Vrå, kan sagtens se fidusen i solcelleanlægget og den gevinst, den kan give fabrikken:

- Vi er snart klar til, at anlægget kommer i drift. Det er sund fornuft, at vi selv producerer en betydelig del af den mængde energi, som vi forbruger. At vi kan gøre det på en måde, der er godt for klimaet, og som samtidig betaler sig hjem over en rimelig tid, tror jeg, der er mange af vores lokale ejere og kunder, der bakker op om, fortæller han.

Når de fire anlæg er i fuld drift, vil fabrikkerne årligt bidrage med en CO2-reduktion til DLG’s samlede regnskab på over 1.000 ton. Det svarer til omkring tre procent af DLG’s samlede udledninger i Danmark.
Reduktionen vil blive indregnet i koncernens klimadeklareringer af foderblandinger, som DLG har udarbejdet og løbende opdateret siden 2019. Her kan ejere og kunder få indsigt i, hvilket klimaaftryk en given foderblanding har.

- Det er vigtigt for os at kunne levere data, som vores ejere og kunder kan bruge i det lokale klimaregnskab. Jeg forventer, de vil opleve, at blandingernes klimaaftryk bliver mindre år for år, hvor en lang række initiativer udover energioptimering bliver implementeret i vores værdikæde, påpeger Ida Steensen.

Vigtig brik i samlede klimamålsætning

Millioninvesteringen i solcelleanlæggene er begyndelsen på en række nye projekter, hvor DLG ønsker at producere grøn energi på de mange lokationer, som koncernen driver i ind- og udland.

- Vi arbejder løbende med, hvordan vi kan energioptimere vores lokationer og vores processer, så vi kan sænke vores totale udledninger af klimagasser, uden at vi går på kompromis med at levere varer af høj kvalitet til landbruget, siger Ida Steensen.

DLG har sat sig mål om at reducere sine egne udledninger i det såkaldte Scope 1 og 2 med 30 procent i 2025 og 50 procent i 2030 i forhold til niveauet i 2019.

Læs også