VikingGenetics har netop offentliggjort sin årsrapport for 2024, der viser fremgang i økonomien og nye tiltag, der skal styrke både nordisk kvægavl og den globale tilstedeværelse.
VikingGenetics, der er et kvægavlskooperativ ejet af 16.000 mælke- og kødkvægslandmænd i Danmark, Sverige og Finland, er kommet godt ud af seneste regnskabsår. Det viser tallene i årsrapporten for 2024, hvor avlsvirksomheden løftede sit årsresultat fra 658 tusind euro (4,9 mio. kroner) til 1 million euro (7,5 mio. kroner).
Omsætningen er dog faldet en smule det seneste år fra 32,2 millioner euro (240,3 mio. kroner) til 31,4 millioner euro (234,3 mio. kroner).
- Det er blevet tid til at fejre den mest fodereffektive ko
Effektivitet og kvalitet
Omsætningen faldt en smule i 2024-regnskabet og det skyldtes særligt et fald i antallet af solgte sæddoser. Det blev dog opvejet af en stigning i salget af kønssorterede doser, nye digitale værktøjer og målrettet omkostningsstyring. Samlet set resulterede det i et markant løft i overskuddet sammenlignet med 2023.
- Vi er overbeviste om, at vores strategi maksimerer væksten i de nordiske landmænds bundlinje og kvaliteten af vores genetik. Vores mission er at støtte landmænd i at avle sundere, mere effektive køer, med faldende klimaaftryk og dermed forbedre kvaliteten og bæredygtigheden af maden på vores borde, siger Louise Helmer, adm. direktør i VikingGenetics, i en pressemeddelelse.
Avlsselskab vender underskud trods uændret efterspørgsel og udfordret marked
Nye faciliteter og teknologier
I det seneste regnskabsår valgte VikingGenetics at investere i både produktionskapacitet og forskning. På avlsvirksomhedens tyrestation i Assentoft er der blevet opsat to nye stalde, nyt sædopsamlingsområde og et avanceret IVF-laboratorium.
Derudover er det tidligere anlæg i den svenske by Skara blevet solgt som led i optimeringen af driften. Der er ligeledes blevet lanceret nye løsninger. Man forventer blandt andet, at CowFIT-overvågningssystemet kommer på markedet i 2025. Et system, der hjælper landmænd med at overvåge og forbedre koens trivsel og effektivitet. Ligeledes arbejdes der videre på udviklingen af CFIT-projektet, som afsluttes i 2026.
- Vores eksportstrategi fokuserer på langsigtede forandringer for at opnå bæredygtige resultater, der styrker vores feedback-loop for udviklingen af vores forskning og genetik. Der findes ingen hurtige løsninger, men vi flytter os i den rigtige retning mod større succes både herhjemme og internationalt, siger direktøren og tilføjer:
- Vores investeringer afspejler vores nysgerrighed og dedikation til at skabe værdi med balanceret avl som vores ledestjerne, til gavn for mennesker, profil og planeten. Det gør vi i samarbejde med vores netværk af partnere og samarbejdspartnere, som er nogle af verdens førende eksperter inden for avlsforskning.
Om VikingGenetics
- VikingGenetics har base i Randers og er et kvægavlskooperativ ejet af mere end 16.000 mælke- og kødkvæglandmænd i Danmark, Sverige og Finland
- VikingGenetics har fokus på dyrevelfærd, fødevaresikkerhed og at reducere klimaaftrykket i værdikæden
- Avlsvirksomheden samarbejder med universiteter, forskningsinstitutioner og eksperter over hele verden for at give kunderne de bedste værktøjer og den nyeste teknologi til at udvælge de bedste tyre
- Med løsninger fra VikingGenetics kan kunderne løbende forbedre det genetiske niveau fra generation til generation i deres besætning. Resultaterne bygger på langvarige relationer med landmændene og det tætte samspil mellem forskning og praktisk anvendelse
- VikingGenetics har et klart engagement i at gå forrest i mælke- og kødindustrien med løsninger, der reducerer metanudledning og avler langtidsholdbare, klimavenlige køer
International vækst og lokal forankring
Kernen i VikingGenetics’ arbejde er stadig den nordiske avlsretning, som indeholder en strategi, der kombinerer forskellige tyreprofiler tilpasset forskellige behov. Det er støttet i tæt samarbejde med kooperativerne Faba, Växa og VikingDanmark, der sammen har 16.000 landmænd, som ejer VikingGenetics.
Internationalt set etablerede man en ny logistikstruktur i kølvandet på lanceringen af VikingsGenetics’ amerikanske datterselskab i 2023. Den nye struktur skal forbedre evnen til at tilbyde direkte salg af den nordiske kvæggenetik, produkter og løsninger til amerikanske landmænd i stedet for udelukkende at være afhængig af distributører.
Avlsvirksomhedens øvrige datterselskaber i Australien, Tyskland og Storbritannien opnåede ligeledes balancerede resultater i 2024.
- Som den førende avlsvirksomhed i dag og i morgen skal vi dele i velstanden fra nordisk avl. For at dette kan opnås, udvider vi aktivt vores salg og søger inspiration uden for vores nationale grænser, siger Louise Helmer.
Avlsvirksomhed vil sprede nordisk kvæggenetik i USA