Store tyske virksomheder går sammen om grøn gødning for at reducere CO2e-udledning

Yara, en stor melproducent og en bagerikæde går nu sammen om at sænke CO2e-udledningen ved hjælp af gødning produceret med grøn ammoniak fra Norge. Og ifølge en undersøgelse er flertallet af tyske forbrugere villige til at betale ekstra for grønne fødevareprodukter.

En af de førende tyske melproducenter Bindewald & Gutting Milling Group, bagerikæden Harry-Brot samt Yara Tyskland har underskrevet en samarbejdsaftale med det formål at reducere CO2-udledningen under korndyrkningen i Tyskland gennem brug af grøn gødning.

Til dette formål vil norsk ammoniak produceret med vandkraft blive forarbejdet i Rostock.

Allerede i vækstsæsonen 2023/24 vil landmænd, der har kontrakt med Bindewald & Gutting Milling Group bruge Yaras grønne gødning på et areal på omkring 1.600 hektar.

Gødningen vil blive produceret af grøn ammoniak på Yaras fabrik i Rostock, Tyskland.

I modsætning til traditionelle metoder, der bruger fossile brændstoffer som naturgas til ammoniakudvinding, produceres grøn ammoniak ved hjælp af vedvarende energikilder såsom vind, vandkraft eller solenergi. Resultatet er en gødning med op til 90 procent reduceret CO2-fodaftryk sammenlignet med konventionelle metoder.

Partnerskabet mellem virksomhederne vil hjælpe med at reducere CO2-fodaftrykket langs hele fødevareværdikæden, fra gødning til salg og i sidste ende nå ud til slutforbrugerne.

Forbrugere bakker op

En Ipsos-undersøgelse bestilt af Yara viser, at 53 procent af de tyske forbrugere er villige til at betale ekstra for fødevarer produceret med reducerede fossile brændstoffer. Ved at bruge grøn gødning kan korns CO2-fodaftryk reduceres med op til 30 procent.

En yderligere reduktion i markemissioner kan opnås gennem optimeret gødningshåndtering, inkorporering af afbalanceret afgrødernæring, valg af den mest effektive kvælstof-form og stedspecifik gødskning skræddersyet til afgrødebehov.

- Vores partnerskab med Bindewald & Gutting Milling Group og Harry-Brot er et afgørende første skridt til at dekarbonisere tysk landbrug. Det er et konkret eksempel på, hvordan fødevareproduktionen kan transformeres på en bæredygtig måde, siger Marco Fleischmann, administrerende direktør for Yara Tyskland, der fortsætter med at fortælle, at han gerne ser flere politikere, der vil fremme udvidelsen af vedvarende energi. ​

Det er et konkret eksempel på, hvordan fødevareproduktionen kan transformeres på en bæredygtig måde

Marco Fleischmann, administrerende direktør for Yara Tyskland

- Vi er stadig afhængige af landbruget og vores leverandører, når det kommer til emissioner i Scope 3. Hvis vi lykkes, startende med gødskning, kan vi reducere emissionerne præcis dér, hvor en stor del af vores forsyningskæde-emissioner altid har fundet sted. Derfor er vi stolte over at være en del af dette innovative projekt, forklarer Norbert Lötz, administrerende direktør for produktion og teknologi hos Harry-Brot.

I dag har Yaras nitratbaserede mineralske gødninger produceret i EU og Norge allerede et CO2-fodaftryk, der er omkring 50 til 60 procent lavere sammenlignet med de fleste ikke-EU-gødninger takket være brugen af ​​en katalytisk proces, oplyser Yara selv.

Brug af vedvarende elektricitet til at producere nitratbaseret grøn gødning vil sænke CO2-fodaftrykket med yderligere 80 til 90 procent, oplyser koncernen.

Læs mere om Gødskning

Hold dig opdateret om de afgørende nyheder inden for gødskning. Udforsk ny teknologi og lad dig inspirere af de mest bæredygtige og effektive metoder i branchen.

Læs mere her

Læs også