Da stormen væltede træerne, gav Jan sig til at lave prisvindende vine

En »mærkelig idé« om at dyrke vin i Himmerland startede som en hobby, men har de seneste år været fuldtidsbeskæftigelse for tre medlemmer i familien Thrysøe.

Nogle ville måske bare have set et kæmpe oprydningsarbejde, da en storm med vindstød af orkanstyrke tilbage i 2008 havde væltet en masse træer og blotlagt et par skråninger hos familien Thrysøe ved Guldbæk syd for Aalborg.

Jan Thrysøe så til gengæld noget andet:

- Jeg fik en mærkelig idé om at begynde at dyrke vin på skråningerne, der var dukket op. Så vi fik plantet to blokke á 350 planter. Det var et rent hobbyprojekt, fortæller Jan Thrysøe, der siden har gjort Guldbæk Vingård til både sin egen, hustruen Lones og sønnen Kims levevej.

Som udlært elektriker og med 20 år hos politiet var det ikke, fordi Jan Thrysøe havde de perfekte forudsætninger til at starte et dansk vin-eventyr. Men med en bog om vindyrkning under armen og en tur til New Zealand var grundlaget for Guldbæk Vingård skabt.

Siden er ekspertisen røget i vejret, og med hjælp fra den professionelle vinmager Jess Weaver fra New Zealand kan familien Thrysøe prale af adskillige internationale priser. For dansk vin kan bestemt være med på højeste niveau, fastslår Jan Thrysøe.

- I forhold til hvid- og mousserende vin, kan vi også blande os på verdens største vinkonferencer og få ligeså mange og nogle gange endda flere point end vin fra de mere traditionelle områder, fortæller vinbonden, der faktisk ser en fordel i at dyrke vin fra den de nordlige breddegrader. I Guldbæk Vingårds tilfælde mere præcist: 56 grader nord.

- Med stigende temperaturer i Centraleuropa stiger sukkerindholdet i deres druer. Det betyder, at de ingen syre har at arbejde med, og så er det altså svært at lave en »crisp« og frisk vin. Det kan vi her, konstaterer han.

Sælger selv fra gården

Guldbæk Vingård breder sig i dag over små seks hektar med cirka 20.000 vinstokke. Det bliver til omtrent til 25.000 flasker vin om året.

Alt for lidt til at bygge forretningen op omkring engrossalg, fastslår Jan Thrysøe, der derfor har valgt en anden vej for at gøre den himmerlandske – og internationalt anerkendte – vinproduktion til meget mere end en hobby.

- I starten satsede vi ligesom andre små danske vingårde på at komme ud i en masse butikker, men vi har siden lagt forretningsplanerne om. Vi skal være mindst 10 gange så store, hvis engrossalg skulle give mening, og vi har fundet ud af, at vi kan sælge næsten al vores vin her på gården. Så skal vi ikke dele fortjenesten med andre, og så bliver regnestykket pludselig et helt andet, forklarer Jan Thrysøe.

Sjældent generationsskifte

For at holde det primære vinsalg på gården har familien Thrysøe dagligt åbent for spisende gæster, mens vinsmagning og rundvisning også er en del af repertoiret på vingården, der blandt andet er et fast stop for mange krydstogtsturister, når skibene lægger til i Aalborg.

Her vækker det især begejstring hos de amerikanske turister, når også den yngste generation i Thrysøe-dynastiet, Jan og Lones børnebørn, hjælper til med serveringen.

- Det har jo udviklet sig til et livsprojekt, som hele familien er inde over, fortæller Jan Thrysøe.

Og mens børnebørnene indtil videre viser størst interesse for at hjælpe til i restauranten, glæder den himmerlandske vinbonde sig over, at sønnike Kim på 47 år har meldt sig klar til at gribe tøjlerne for hele gesjæften.

Faktisk overtog han allerede tidligere i år virksomheden på det formelle plan.

- Kim har for alvor været med på sidelinjen i fem år og på fuld tid siden 2021. 1. januar i år gennemførte vi så et generationsskifte. Det er jeg utrolig glad og stolt over, for det er der ikke et privilegium, som mange danske vinbønder har. Og vi må jo erkende, at mange af os »pionerer« er ved at være lidt oppe i årene, fortæller Jan Thrysøe, der selv runder de 70 næste år.

Fulgt fra Frankrig

Selvom sønnike officielt står i spidsen for virksomheden, er det stadig Jan Thrysøe, der regerer på vinmarkerne.

- Vi har fundet en fin fordeling. Kim står primært for det, der foregår i vineriet, mens min interesse ligger i marken. Og Fendt’en, den er min, griner han med henvisning til traktoren, der klarer det hårde arbejde mellem vinstokkene.

Selvom far og søn efterhånden kan kalde sig garvede vinmagere, bliver processen i vineriet fulgt tæt fra Frankrig, hvor vinmager Jess Weaver jævnligt modtager digitale prøveresultater i forløbet frem mod den helt rigtige smag.

- De første år, var Jess her gennem hele gæringsprocessen, men nu kan vi selv lave det meste af det, og så sende nogle prøver ned til hende, fortæller Jan Thrysøe, der gennem hele forløbet følger en detaljeret protokol fra Jess Weaver.

Håbefuld høst

Da avisen besøgte vingården, var årets høst endnu ikke gået i gang. Den plejer at starte den sidste weekend i september, mens cabernet blanc-druerne får lov til at stå til langt ind i november.

Når høsten er på sit højeste, plejer der at være omkring 35 mand i gang på markerne. Og det er bestemt ikke noget problem for Jan Thrysøe at finde villige hænder.

Blandt andet er Tech College i Aalborg storleverandør af vinplukkere – primært i form af kokke- og tjenerelever, der nyder at komme ud og være vinbønder for en dag.

Og selvom temperaturerne i december 2022 har været hårde ved nogle af vinmarkerne, tegner høsten fornuftigt.

- Vi har haft megaproblemer med et område i bunden af vores ene mark. Det gav 25 procents knopdød, og mange af dem er altså ikke kommet igen. Andre er kommet, men er nu sat seks år tilbage. Men resten af markerne ser ud til at give et virkelig højt udbytte, fortæller vinavleren, der ikke har brugt sprøjtemidler de sidste ni år, og efter en årrække med stor fokus på bæredygtigt produktion endelig kunne stemple sin årgang 2022-vin som økologisk.

Store planer

Mens nogle måske ville mene, at Jan Thrysøe allerede har fået det maksimale ud af den »mærkelige idé«, der slog ham i 2008, er planen bestemt ikke, at rejsen og udviklingen skal slutte her.

Faktisk har han de sidste tre år bare ventet på, at Rebild Kommune godkender og tilpasser lokalplanen, så han kan sætte gang i byggeriet af et nyt underjordisk vineri, en restaurant og 11 hytter til overnattende gæster, der skal bygges ind i bakkerne med udsigt over vinmarkerne.

- Det kommer til at gøre oplevelsen herude endnu større, og vi er sikre på, at det kommer til at tiltrække mange mennesker, spår vinbonden.

Læs også