Dakofo stærkt bekymret for ny EU-lovgivning: Forsyningssikkerhed er på spil

EU vedtog i 2023 en ny regulering, der skal sikre, at en række produkter, der importeres til EU, ikke bidrager til afskovning i de lande, de kommer fra. Reguleringen kaldes EUDR (European Union Deforestation free Regulation).

Dakofo støtter målet om at bekæmpe afskovning i dets medlemmers forsyningskæder, men er bekymrede for konsekvenserne af åbenlyse mangler i den nye regulering. Det kan, ifølge Dakofo, få store konsekvenser for forsyningssikkerheden, skriver brancheorganisationen i en pressemeddelelse i forbindelse med sin generalforsamling fredag.

- Vi er 100 procent enige i, at afskovning skal bekæmpes, og Dakofo har i en årrække intenst arbejdet med problemstillingen. Foderbranchen har således forpligtet sig til, at alt importeret soja skal være afskovningsfri i 2025. Dette arbejde er sket med afsæt i eksisterende certificeringsordninger og vores Fefac Soy Sourcing Guidelines, siger Asbjørn Børsting, adm. direktør i Dakofo, og fortsætter:

- Intensionen med EUDR-reguleringen er god, men der er store mangler i forberedelsen til en egentlig implementering. I reguleringen er der f.eks. ikke taget hensyn til eksisterende strukturer i forsyningskæderne. Reguleringen omfatter så forskellige produkter, som bl.a. soja, kaffe og kakao, og her stemmer en ensrettet lovgivning dårligt overens med produkternes nuværende meget forskellige typer forsyningskæder. Og det kan have konsekvenser for den fremtidig samhandel. Derudover har Kommissionen ikke givet klare svar til virksomheder omkring afklaringer, vejledninger og værktøjer i forhold til reguleringen. Vi er meget bekymrede for, hvorvidt det overhovedet er realistisk, at EU kommer i mål og på plads rettidigt, siger han.

Eksisterende indsatser

Ifølge Asbjørn Børsting kan det have betydelige konsekvenser for forsyningssikkerheden, hvis ikke EU-Kommissionen ændrer kurs.

- Jeg er oprigtig bange for, at denne regulering kan have store konsekvenser for forsyningssikkerheden, når den træder i kraft 1. januar 2025. Hverken myndigheder eller virksomheder i EU er klar. Vi opfordrer til, der i højere grad tages hensyn til eksisterende strukturer, og at eksisterende indsatser, såsom Fefac Soy Sourcing Guidelines, der beviseligt har en effekt, tænkes ind i reguleringen, siger han.

Claus Saabye Erichsen, der er teamchef i Dakofo, påpeger derudover, at en regulering, der ikke er forberedt ordentligt, kan have stor betydning for både danske og europæiske virksomheder.

- De kan være nødsaget til at stoppe samarbejdet med virksomheder i risiko-områder, som gerne vil bekæmpe afskovning. Det vil kunne betyde, at andre lande udenfor EU vil kunne øge efterspørgselstrykket på disse risiko-områder og derved også øge risikoen for yderligere skovrydning – stik imod hensigten. Samtidig vil reguleringen kunne ramme forsyningen af ikke kun soja, men også gængse produkter til forbrugerne såsom kaffe og kakao, siger Claus Saabye Erichsen.

Dakofo deltager aktivt i drøftelser i Danmark og på EU-plan angående EUDR.

Læs også