Medie: Kjær Knudsen dropper slagtesvine-planer

Udsigten til en CO2-afgift vil vil gøre det forholdsmæssigt dyrere at producere slagtesvin end smågrise. Det tager Kjær Knudsen-familien nu konsekvensen af.

Det er en af Danmarks største svineproducenter. Familien Kjær Knudsen, der siden starten af 80'erne har opbygget en stor svineproduktion i både ind- og udland. Men som vi tidligere har skrevet på Effektivt Landbrug, truer den kommende CO2-afgift familiens forretning.

Det kommer nu konkret til udtryk, skriver erhvervsmediet Finans.dk. Familien har en årlig produktion af 140.000 slagtesvin på Sjælland, mens der årligt bliver produceret 150.000 smågrise i Jylland.

Familien har haft en ambition om at fede en større del af grisene i Jylland op som slagtesvin, men de planer er lagt tilbage i muleposen, oplyser Peter Kjær Knudsen til mediet.

- I andre sammenhænge taler politikerne for, at en større del af de danske smågrise skal opfedes og slagtes i Danmark. Den kommende særskat (afgiften, red.) trækker hårdt i den stik modsatte retning og vil føre til færre slagtegrise og øget smågriseeksport, siger han til finans.dk.

En millionregning

Peter Kjær Knusen har tidligere forklaret i Effektivt Landbrug, hvad en CO2-afgift på 750 kroner vil betyde for familiens selskab.

- Selve afgiften på de 750 kroner vil koste os 40 millioner kroner. Med hvad der så kommer derudover, kan det potentielt blive op imod 60 millioner kroner. Det kan vores forretning ikke overleve. Og selv med en mindre afgift bliver det svært. Vi har svært ved at forstå, at Danmark går enegang på det her, når nu EU lige har forkastet det, sagde Peter Kjær Knudsen til Effektivt Landbrug den 26. februar.

Udviklingen mod større produktion af smågrise betød, at der i 2023 for første gang blev produceret flere smågrise end slagtesvin. Tal fra Danske Svineproducenter har vist, at der i 2023 blev eksporteret 15,2 millioner smågrise, mens der blev slagtet 14,5 millioner grise i Danmark.

Og en CO2-afgift vil forstærke den udvikling, vurderer erhvervsøkonomisk chef hos Seges, Klaus Kaiser.

- Opfedning af slagtegrise udleder mere CO₂ end produktion af smågrise. Samtidig er indtjeningen større ved produktion af smågrise end slagtegrise, så en afgift æder hurtigere avancen op i slagtesvineproduktionen, siger han.

Læs mere om CO2-afgift

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en »massiv omlægning« af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også