Kromutter vil skabe fællesskab: - Hvis tre landmænd bestiller mad på hver sin traktor, så hjælper vi gerne

Gesten Kro har planer om at booste fællesskabsfølelsen på landet og får nu del i LAG-midlerne til at forbedre forretningen.

Lige her ved trappen skal søjleelevatoren etableres, formentlig til vinter. Både restaurantchef René Bjerregaard og krobestyrer Bolette Olesen Lomborg ser gerne, at den store sal på førstesalen kommer endnu mere i brug, og det kræver ordentlige adgangsforhold. Foto: Christian Ingemann Nielsen.

EU-støtten til initiativer i landdistrikter kommer nu også en kro til gode. Ikke langt fra Vejen i Sydjylland, i den lille landsby Gesten, er der både en søjleelevator og tre nye toiletter på vej takket være de såkaldte LAG-midler.

- Vi vil gerne skabe et fællesskab herude. Det skal være her, lokalbefolkningen vælger at mødes. For Gesten må ikke dø ud, siger den 32-årige bestyrer af Gesten Kro, Bolette Olesen Lomborg.

Hun og restaurantchef René Bjerregaard viser Effektivt Landbrugs udsendte rundt en tirsdag formiddag. Hvor der udover de sædvanlige gøremål med indkøb, rengøring, vagtplanstyring og fakturering ligeledes – som sædvanlig på denne tid af dagen – er travlhed med at ekspedere mad ud af huset.

Gesten Kro lå øde hen i fire år, indtil Bolette Olesen Lomborgs mand og svoger, Mikkel og Mathias Lomborg, købte bygningen sidste forår. Bolette – som egentlig er uddannet sygeplejerske – blev bestyrer, og den erfarne René blev hentet ind som restaurantchef. Siden er det især kroens ekstremt populære frokostordning, der har givet aktivitet og ikke mindst omsætning i forretningen på Stadion Allé.

- Efter sommerferien er vi oppe på at bespise i underkanten af 500 mennesker i vores frokostordning, fortæller René Bjerregaard.

En udfordring for gangbesværede

Mindst én stor udfordring har de dog på Gesten Kro med de i alt seks ansatte plus ungarbejdere: Gangbesværede og ofte ældre mennesker har svært ved at forcere trappen op til den store sal med plads til 150 mennesker på førstesalen, hvorfor en hel del selskaber efterhånden har fravalgt kroen. Nu skal en søjleelevator hjælpe de dårligt gående samt kørestolsbrugere op til festivitassen, ligesom tre toiletter deroppe – det ene et handicaptoilet – skal gøre det nemmere at besøge Gesten Kro.

- Mange af dem, som kommer her, skal have en hånd under armen, hver gang de skal op eller ned ad trappen. Det er jo ikke sjovt for hverken dem eller os. Det er som om, at vi på forhånd ekskluderer nogen fra at komme her og gør det så besværligt for mange af dem, der gæster os. Vi kan slet ikke vente, til vi får dén elevator og de toiletter, så gæsterne får en meget bedre oplevelse. Det er lige det, vi mangler, for rigtig at kunne inkludere folk, mener Bolette Olesen Lomborg.

I gang til januar

Den oprindelige plan om en egentlig trappelift er droppet, da den eksisterende trappe ikke er bred nok, og den mere end 100 år gamle bygning i øvrigt ikke er egnet til at have noget så massivt monteret på væggene.

Nu bliver der så i stedet installeret en elevator, der – udover noget så essentielt som mennesker – også vil kunne transportere tunge effekter som eksempelvis ølfustager ovenpå. Lige nu venter der selskaber, foredrag og koncerter samt efterfølgende julefrokoster, der ikke bør forstyrres – så René Bjerregaard og Bolette Olesen Lomborg forestiller sig, at renoveringsarbejdet kommer til at foregå til januar.

Landmænd har god appetit

Gesten Kro vil gerne gøre mere ud af de lokale råvarer og har således kontakt med en gårdbutik i Holsted. Man slår sig op på gammeldags dansk mad og en hyggelig, ”hjemlig” stemning. Også når det gælder den årlige sommerfest for lokalsamfundet. Men ud af huset er der altså lige så rigeligt med aktivitet, og det gælder ikke kun den populære frokostordning.

- Hvis tre landmænd bestiller aftensmad ude på marken under høsten – og i øvrigt gerne vil have den leveret tre forskellige steder, fordi de sidder i hver sin traktor – så giver vi gerne dén service, siger René Bjerregaard.

‑ I det hele taget har vi mange landmandskunder. Vi gjorde fra begyndelsen et stort nummer ud af at støtte de lokale maskinstationer og landbrug. Og jeg skal love for, at vi er imponerede over landmændenes appetit, griner Bolette Olesen Lomborg.

Følg EU-reformen her i avisen

EU får en ny fælles landbrugspolitik, Common Agricultural Policy (CAP). Den nuværende CAP er udløbet til nytår, og det betyder at et helt nyt sæt regler for, hvordan man får landbrugsstøtte, er trådt i kraft 1, januar 2023. Her i avisen følger vi implementeringen af de mange nye tiltag, regler og støttemuligheder, der følger med den nye CAP.

Hver uge vil vi beskrive, hvordan CAP-reformen rammer de danske landmænd, hvilke positive og negative konsekvenser ændringerne får for dansk landbrug, og vi vil følge med i, om de nye regler bliver implementeret efter hensigten.

Læs også