Kromutter søgte EU-pulje: - Lidt eksamensagtigt

Det er nemt at ansøge om støtte til initiativer i landdistrikter, mener krobestyrer – som dog fandt det ”lidt eksamensagtigt” at formulere ansøgningen.

Det er ikke vanvittigt kompliceret at søge del i LAG-midlerne – mener Gesten Kros bestyrer Bolette Olesen Lomborg.

- Det var måske sådan lidt eksamensagtigt for mig at skulle formulere alting helt korrekt, og det var jo også vigtigt, at alle tal og tilbud var rigtige. Men det er nok bare mig, der er lidt nervøs over sådan nogle ting, smiler hun.

Bolette Olesen Lomborg har stor ros tilovers for den lokale LAG-aktionsgruppe for Vejen og Billund Kommuner, hvor Janne Kruse er koordinator.

- Jannes telefon er altid åben, og hun er virkelig god til at hjælpe. Desuden har sekretariatet gjort hele ansøgningsprocessen meget overskuelig, lyder det fra kromutteren.

Restaurantchef René Bjerregaard mener, at støtten kan være med til at forhindre landsbydød:

LAG-midler

LAG-midler er landdistriktsstøtte som kommer fra CAP’en, EUs fælles landbrugspoltik.

Pengene fordeles ud til lokale grupper, der tager beslutninger om, hvilke projekter, der skal have støtte i deres lokalområde.

Disse grupper kaldes Lokale Aktionsgrupper (LAG)

I de lokale aktionsgrupper sidder ofter repræsentanter fra de lokale byråd, foreninger og erhvervsliv.

‑ Vi bor godt og vel 800 mennesker i Gesten, hvor der ikke er ret meget mere end en skole, en købmand og så kroen her. Vi skal være med til at slås for, at der også findes et Gesten om 30 år. Det er fantastisk, at muligheden for LAG-støtte findes. Ikke mange andre vil støtte op om projekter som disse, og hvis vi ikke havde muligheden for at søge midlerne, ville der gå rigtig lang tid, inden en elevator og nye toiletter kunne se dagens lys. Det er jo ikke ligefrem, fordi restaurationsverdenen er en guldrandet branche, som han formulerer det.

Janne Kruse fra LAG-sekretariatet fortæller til Effektivt Landbrug, at støtten til kroforbedringerne i Gesten er et godt eksempel på, hvad de lokale LAG-midler (der i sidste ende er en del af landbrugsstøtten) bruges til. LAG Vejen-Billund støtter således overordnet set projekter, der understøtter fastholdelse af allerede eksisterende eller etablering af nye arbejdspladser, ligesom man bakker op om projekter, der forbedrer levevilkår og fællesskaber i landdistrikterne.

- Her har vi et erhvervsprojekt, der lever op til flere kriterier ved både at fokusere på vækst og ligeledes på fineste vis den lokale fællesskabsfølelse, siger koordinatoren.

- Det er vigtigt for den lokale LAG-bestyrelse, at pengene går ubeskåret til landdistrikterne. Derfor har man besluttet, at de to kommuners i alt tre hovedbyer – Vejen, Billund og Grindsted – ikke kan få del i støtten, tilføjer Janne Kruse.

Støtten til den forbedrede tilgængelighed på Gesten Kro løber op i 189.333,50 kr. Den lokale LAG-bestyrelse uddeler årligt to mio. kr. i tilskud, og næste ansøgningsfrist er mandag den 9. september.

Følg EU-reformen her i avisen

EU får en ny fælles landbrugspolitik, Common Agricultural Policy (CAP). Den nuværende CAP er udløbet til nytår, og det betyder at et helt nyt sæt regler for, hvordan man får landbrugsstøtte, er trådt i kraft 1, januar 2023. Her i avisen følger vi implementeringen af de mange nye tiltag, regler og støttemuligheder, der følger med den nye CAP.

Hver uge vil vi beskrive, hvordan CAP-reformen rammer de danske landmænd, hvilke positive og negative konsekvenser ændringerne får for dansk landbrug, og vi vil følge med i, om de nye regler bliver implementeret efter hensigten.

Læs også