Der er åbnet for at søge om permanent ekstensivering

Nu kan man søge om at få støtte til at få servitutter på sin jord, der tager dem permanent ud af intensiv dyrkning.

Formålet med ordningen er blandt andet at belaste havmiljø mindre.

Hvis du overvejer at stoppe bruge af dine dyrkningsarealer, så er der nu åbnet for at få støtte til permanent at stoppe dyrkning.

Puljen om at få støtte til permanent ekstensivering er nemlig åbnet fra den 2. september og den er åben ind til 31. oktober.

Puljen giver støtte til jordejere men nuværende landbrugsjord, der er villige til at indskrive servitutter på deres jord om, at jorden ikke længere kan benyttes til intensiv dyrkning. Det betyder blandt andet et forbud mod gødskning på arealerne.

Mindre dyrkning

Tanken med ordningen er, at der skal flere arealer, hvor der enten kun bliver slået græsslæt eller at områder kun bliver brugt til afgræsning. Der opfrodres desuden til, at begge ting skal gøres på en måde, der tager hensyn til biodiversitet.

Ordningen er en engangsordning og tilskudsbeløbet er ligeledes et engangsbeløb. Man vil kunne få 82000 kroner per hektar man udlægger til permant ekstensivt brug.

Men skal altså give tilsagn i dette efterår, og så er der en tilsagnsperiode på et år. Den permanente ekstensivering vil således starte i ved begyndelse af 2026.

Ordningen er en del af EUs Landdistriktsstøtte og ordningen har været på vej i længere tid. Man har kunnet sætte gang i ordningen her efter sommerferien, da Europa-Kommisionen i sommer godkendte ordningen som værende inden for EUs regler for landbrugsstøtte.

Krav for arealer til permanent ekstensivering

Disse regler skal opfyldes for at man kan få tilskud:

1. arealet skal være et nuværende landbrugsareal

  1. Der skal søges af ejer af arealet – ikke forpagter

3. Der skal søges til et sammenhængende areal på mindst 0,3 hektar

4. Betingelserne i den servitut, der bliver tinglyst på arealet, Skal overholdes. dvs. du må ikke bruge pesticider på arealet, bruge gødning på arealet eller omlægge arealet. Det vil sige, at arealet må ikke tilsås, tilplantes eller jordbehandles, som for eksempel pløjes eller harves

5. Det vil også fremgå af servitutten, at arealet skal kunne indgå i et eventuelt senere vand- eller klimaprojekt

Læs også