Efter livestream fra kyllingestald: L&F kritiserer Anima for at overføre dusørpenge til de forkerte

Sidste efterår udlovede Anima en dusør på 500.000 kroner til den kyllingeavler, der ville give fri adgang til en stald med turbokyllinger. Landbrug & Fødevarer tog udfordringen op og sendte for nyligt en livestream fra en stor kyllingehal. Nu kritiserer L&F Anima for at overføre penge til en helt anden organisation.

Dyreværnsorganisationen Anima udlovede i november 500.000 kroner til producenter, der vil lukke dørene op og vise produktionen af Ross 308-kyllinger frem.

Den vestjyske producent Solveig Nørmark og Landbrug & Fødevarer tog udfordringen op og viste en livestream fra en kyllingestald i 34 dage.

Anima har nu værdisat initiativet til 50.000 kroner – altså en tiendedel af den udlovede dusør på 500.000 kroner.

- Det fortjener respekt, at landbruget viser stalden frem til offentligheden. Når det er sagt, så lander initiativet et godt stykke væk fra, hvad vi efterlyste. Vi vil gerne helt ind i stalden og kunne optage på klos hold og følge den enkelte kylling. Derfor står vores oprindelige tilbud med dusør på en halv million kroner for fri adgang stadig ved magt, udtaler Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef hos Anima.

Splitter dusør i to

Anima forklarer, at dusørens størrelse lander på 50.000 kroner, fordi den imødekommer det mindste af de tre kriterier, Anima oprindeligt opstillede – nemlig installation af webcams.

De 30.000 kroner har Anima overført til Julemærkehjemmene efter ønske fra Landbrug & Fødevarer. De resterende 20.000 kroner har Anima overført til dyreværnsorganisationen OASA til deres juridiske udgifter, efter at Landbrug & Fødevarer har bedt dem stoppe med at dele livestreamen på Facebook.

Landbrug & Fødevarer har desuden varslet »retslige skridt« over for både OASA og andre organisationer og personer, såfremt de ikke fjerner deres deling af billederne.

- Det er synd og skam, at landbruget føler behov for at sende intimiderende breve til dyreværnsforeninger og private personer, der har delt billeder fra livestreamen på Facebook. I min optik harmonerer det dårligt med den transparens, landbruget ønsker at vise, og jeg ved, at det har gjort nogle dyrevenner bekymrede for offentligt at dele billederne fra stalden, forklarer Thorbjørn Schiønning.

Pressechef i Landbrug & Fødevarer, Morten Nielsen, mener, at det er »tankevækkende«, at Anima vælger at sende hele 20.000 kroner afsted til en anden organisation – OASA – fordi OASA ifølge pressechefen »har brugt L&F’s livestream uden at spørge om lov og dermed har krænket vores ophavsrettigheder«.

- Krænkelser af dansk lovgivning skal altså belønnes med de penge, der burde gå til Julemærkehjemmene, siger Morten Nielsen, og tilføjer:

- Det taler vist for sig selv

- Anima og alle andre, som har brugt 2 minutter på at spørge om lov til at bruge vores billeder, har fået lov. OASA har aldrig spurgt L&F Presse om lov, men har taget vores billeder trods de almene danske regler for ophavsret og på trods af de klare instruktioner på hjemmesiden. Nu vil Anima så give OASA en dusør på 20.000 kroner for at have krænket ophavsretten. Også det taler for sig selv.

Martin Hjort Jensen, formand for Landbrug & Fødevarer Fjerkræ, er stolt af, at organisationen åbent og uredigeret har vist virkeligheden via en live stream fra en kyllingestald i 34 dage – det vil sige i mere end 800 timer.

- Anima har lystigt promoveret det og også brugt klip derfra, konstaterer han, og tilføjer:

- Vi har undervejs mødt mange forkerte påstande om kyllingeproduktionen i Danmark, også fra Animas side. Vi har bragt fakta på banen, men spørgsmålet er, om Anima egentlig var interesseret i fakta om den danske produktion af kyllinger år 2022, eller det hele bare var et marketing-stunt?

- I hvert fald vil de nu give 30.000 kroner, det er 6 procent af dusøren, og det taler vist for sig selv.

Forkert modtager

Martin Hjort Jensen understreger, at Landbrug & Fødevarer ikke har livestreamet fra stalden for dusørens skyld.

- Men vi er meget ærgerlige over, at de ender med 30.000 kroner – på Julemærkefondens og julemærkebørnenes vegne. 

Også landmanden Solveig Nørmark ærgrer sig:

- Jeg har personligt aldrig gjort det for dusørens skyld, men jeg ville sådan håbe, at julemærkehjemmene havde fået dusøren på 500.000 kroner. Det er et virkelig godt formål og et sted, hvor der er god brug for pengene.

Udlover ny dusør

Anima har tilbudt en yderligere dusør på 25.000 kroner, hvis landbruget vil sende live fra et hold kyllinger mere på kyllingestald.dk – og denne gang gøre det med fri råderet over optagelserne for alle interesserede.

- Anima sætter pris på, at Landbrug & Fødevarer valgte at sende live fra en kyllingestald, fra de små gule kyllinger ankom i stalden, til de store turbokyllinger blev indsamlet af robotter på dag 34. Optagelserne har dokumenteret de trange forhold, dyrene lever under, samt den hastige vækst, som gør, at de fleste kyllinger ikke kan gå normalt, lyder det fra Anima.

Den oprindelige dusør på en halv million kroner blev udlovet på baggrund af, at Rema 1000 og Coop ikke ønskede at lade Anima dokumentere forholdene på en af de farme, hvorfra deres turbokyllinger opdrættes.

Siden da har Rema 1000 indført en politik om at udfase turbokylling. Coop er dermed en af de sidste store aktører, der ikke har sat en plan for at stoppe med at aftage turbokylling.

Læs også