Trecifret millionbeløb: Investorer samler ind til fordel for Afrikas fødevareforsyning

Den private kapitalfondsforvalter, Phatisa Group, samlede 143 millioner dollars (884 millioner kroner) til Afrikas voksende landbrugssektor for at øge udbuddet af mad, som for eksempel fjerkræ og kød i takt med at efterspørgslen på kontinentet vokser.

Verdens befolkning vokser fortsat og visse markeder har stærkt brug for understøttelse for at følge med den enorme efterspørgsel på gode og solide fødevareklynger.

Det har været en af incitamenterne for, at den private kapttalfond, Phatise Group, nu har samlet 884 millioner kroner, der skal gå til den afrikanske fødevareforsyning. Blandt investorerne i Phatisa Food Fund 2 er et konsortium bestående af Storbritanniens CDC Group, Norfund AS, FinDev Canada, BIO og Finnfund, der har bidraget med 82 millioner dollars (507 millioner kroner) i fælles forpligtelser og kommercielle bagmænd.

Fondens mål er, ifølge en fælles erklæring fra investorerne, at øge udbuddet af kvalitetsfødevarer i Afrika syd for Sahara - hvor omkring 239 millioner mennesker er ramt af fødevareusikkerhed.

Ifølge udsagnet er der mål for investeringsmuligheder blandt mindre landmænd og iværksættere, der arbejder i Afrikas fødevareforsyningskæde. Fonden søger at adressere landbrugsprodukters overkommelige priser, afgrøders modstandsdygtighed, at udvide markedsadgangen for producenterne, samt at reducere madspild med 50 procenter i de virksomheder, fonden finansierer, lyder det fra investorerne.

- Det er dejligt at se udviklingsfinansieringsinstitutioner og kommercielle investorer, der samarbejder om at tackle en af Afrikas mest presserende udfordringer,” siger CDC's chef for private equity-fonde, Clarisa De Franco til Bloomberg og fortsætter:

- Småholdslandmænd tegner sig for 60 procent af Afrikas befolkning syd for Sahara, og kontinentet er fortsat en nettoimportør.

Den Afrikanske Udviklingsbank forventer, at importen af fødevarer fra kontinentet vokser til mere end 110 milliarder dollars (680 milliarder kroner) i 2025 sammenlignet med 35 milliarder dollar (216 milliarder kroner) i 2015.

Læs også