Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra EU som ledende partner i et nyt forskningsprojekt med en samlet bevilling på 45 millioner kroner. Projektet skal styrke tværfaglig forskning i bæredygtige fødevaresystemer i samarbejde med førende europæiske universiteter.
I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra Roskilde Universitet sammen med europæiske kolleger dykke ned i udfordringerne og mulighederne inden for bæredygtige fødevaresystemer for at bidrage til langsigtede løsninger.
På et overordnet plan skal projektet styrke og udvikle europæisk tværfaglig forskning og samarbejde inden for bæredygtige fødevaresystemer, skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Ifølge universitetet er formålet blandt andet at påvirke landbrugsvirksomheder, der dyrker afgrøder uden hensyntagen til økosystemets langsigtede bæredygtighed, supermarkedskæder, der ikke prioriterer lokale og bæredygtige forsyningskæder, samt globale fastfoodkæder og fødevareproducenter der ikke prioriterer ernæringsmæssig kvalitet eller bæredygtige produktionsmetoder.
Pengene stammer fra EU’s rammeprogram for forskning og innovation – Horizon Europe – og Roskilde Universitet kalder projektet for FoSSNet - Pan-European Food Systems Science Network.
- Behov for viden
Stine Rosenlund Hansen, leder af projektet og lektor i bæredygtige fødevaresystemer, ser frem til at igangsætte projektet og dykke yderligere ned i problematikkerne, som er komplekse på flere områder.
- Der er behov for viden, som ikke ser isoleret på enkeltproblemer, men som ser på samspillet i hele fødevaresystemet. Der er mange forskellige aktører og interesser på spil. F.eks. har mange i landbruget en stærk identitet, kompetencer og meget store investeringer bygget op om kødproduktion. Det er vigtigt, at vi viser kompleksiteten i fødevaresystemerne, samtidig med at vi kan kommunikere nogle redskaber, der kan understøtte forandring, siger Stine Rosenlund Hansen.
Samtidig skal projektet kunne skabe resultater på to niveauer.
- Vi skal dels kunne kvalificere de politiske beslutninger, der bliver truffet inden for bæredygtig omstilling, når det gælder fødevaresystemer, og dels fremme forskning, uddannelse og efter- og videreuddannelse inden for bæredygtige fødevaresystemer, forklarer hun.
RUC’s projektbudget er 9,7 millioner kr. ud af et samlet projektbudget på 44,7 millioner kr.