Brug for nye forædlingsteknikker til bindende klimamål

På DLF AmbAs generalforsamling i Nyborg forleden opfordrede bestyrelsesformand Christian Høegh-Andersen i bestyrelsens beretning til handling, for at sikre adgangen til nye forædlingsteknikker, der er et vigtigt værktøj til at kunne opfylde klimamålene.

Ved hjælp af de nye teknikker er man i bedre stand til at målrette forædlingen sammenlignet med traditionelle metoder, og dermed hurtigere til at frembringe klimarobuste sorter der kan opretholde en stabil planteproduktion. Tilsvarende er adgangen til nødvendige plantebeskyttelsesmidler en forudsætning for, at vi kan fastholde en rentabel frøproduktion i Europa.

- Det vil klæde den kommende regering, hvis de kan være lidt mere behjælpelig med at løse en af de største udfordringer, vi har som forædlingsvirksomhed i Europa; nemlig at fastholde vores konkurrencekraft i forhold til omverdenen, ved at sikre adgangen til nye planteforædlingsteknikker, lød det fra formand Christan Høegh-Andersen.

Ligeledes er det afgørende vigtigt, at den kommende regering sikrer, at vi fortsat har adgang til de plantebeskyttelsesmidler, som vi har brug for i frøavlen, for at vi kan fortsætte med at producere kvalitetsfrø til verdensmarkedet og dermed imødekomme kundernes krav og fastholde konkurrenceevnen,” slog formanden fast.

Udvikle – ikke afvikle

Christian Høegh-Andersen kom i beretningen ind på diskussionen om en fremtidig CO2 afgift, som flere politikere har travlt med at trække ned over landbruget.

- Der har gennem nogen tid været advokeret for en høj, ensartet CO2-afgift – herunder også for dansk enegang med en særskat på de biologiske udledninger. Men der findes aktuelt ikke et alternativ til de biologiske udledninger, som dækker over levet liv og planters vækst.

I energisektoren kan man udskifte kul med vind og sol. I transportsektoren kan man skifte diesel ud med strøm eller grøn gas. I landbruget arbejder man med dyr, planter og jord. Kort sagt, naturgivne biologiske processer, der arbejder i et kompliceret samspil.

- Vi skal i Danmark i stedet vælge den kloge vej. Vi skal fastholde en stærk eksport af plante- og bioteknologibaserede fødevarer, der sammen med en klimaeffektiv animalsk produktion vil bidrage markant til de globale klimamål og nye arbejdspladser, konstaterede Christian Høegh-Andersen.

Rekordresultat i DLF og rekordudbetaling til avlerne

Truels Damsgaard, adm. direktør i DLF AmbA, kunne på selskabets generalforsamling præsentere det stærkeste regnskabsresultat til dato med en omsætning på på lige knapt 8,5 milliarder kroner og et EBIT på 713 mio. kr. i regnskabsåret 2021/22. DLF har leveret stærke resultater på vigtige kernemarkeder i Europa, Nord-amerika, Sydamerika og Oceanien

Ved regnskabsgennemgangen konstaterede Truels Damsgaard, at høsten 2021 i gennemsnit havde resulteret i en rekordhøj frøafregning på 18.000 pr. ha til selskabets frøavlere.

Truels Damsgaard glæder sig over årets rekordresultat:

- Jeg glæder mig over, at DLF har landet et stærkt resultat, hvor vi har fordoblet vores toplinje over de seneste fem år og – endnu vigtigere- at væksten på bundlinjen har fulgt godt med.

Samtidigt har vi kunnet honorere vores ejere med en rekordstor afregning for høsten 2021, der følger efter en periode på 10 år, hvor frøafgrøderne har bidraget med en indtjening på et højt niveau til frøavlerne. Det er et meget stærkt afsæt for at videreudvikle forretningen.

Læs også