CO2-neutrale danske grise kan blive virkelighed

Dansk griseproduktion kan blive næsten CO2-neutral – men det kræver investeringer og tid, lød et af budskaberne, da Danish Pig Academy i Herning var vært for et arrangement om CO2-udledning i griseproduktionen.

Daniel Overgaard Pedersen driver Brobak Landbrug i Vraa ved Hjørring, der har investeret et tre-cifret millionbeløb i et nyt pyrolyseanlæg. Foto: John Ankersen Tom Axelgaard er foruden generalsekretær i Danish Farmers Abroad, tillige ejer af Goodvalley Pig Production og har mere end 40 års erfaring inden for fødevarer, landbrug og grøn energi. Foto: John Ankersen I forbindelse med arrangementet var der mulighed for at netværke i Danish Pig Academy´s showroom, hvor repræsentanter fra alle 28 medlemsvirksomheder i netværket bag akademiet var repræsenteret. Foto: John Ankersen

Det kan lade sig gøre at producere grise næsten helt CO2-neutralt, men det kræver massive investeringer og tid.

Det var et af budskaberne i forbindelse med et arrangement hos Danish Pig Academy i Hammerum ved Herning, hvor overskriften netop var »Reduceret CO2-udledning i griseproduktionen«.

Her var griseproducent Daniel Overgaard Pedersen blandt indlægsholderne. Han driver bedriften Brobak Landbrug i Vraa ved Hjørring med en griseproduktion på 3.500 søer, planteavl og biogasanlæg. Og så har han med tilskud fra staten og sammen med energiselskabet Stiesdal investeret et tre-cifret millionbeløb i et nyt pyrolyseanlæg til energiproduktion og CO2-binding.

Og Daniel Overgaard Pedersen ser et endda meget stort potentiale i pyrolyse i forhold til en CO2-venlig griseproduktion i Danmark fremadrettet.

- I Danmark har man en politisk beslutning om at være CO2-neutral i 2045. Husdyrproduktion alene kan ikke blive CO2-neutral, men med pyrolyse kan udledningen af CO2 nedbringes, lød det fra Daniel Overgaard Pedersen, der gennemgik pyrolyse-teknologien.

Muligheder i pyrolyse

Kort beskrevet handler pyrolyse i forhold til biogas om, at et pyrolyseanlæg kobles på et biogasanlæg, hvori restmaterialet fra biogasanlægget opvarmes og smeltes ved 600 grader. Derved dannes der gas og restproduktet af processen er biokul, der kan magasineres.

- Men de skal de ikke. Kul skal ud på landbrugsjorden, hvor de virker som en »svamp« og giver arealer med større kulstofindhold, forklarede Daniel Overgaard Pedersen.

Han kom også ind på anvendelsen af pyrolysegassen, som han beskrev som en beskidt gas, der består af flere sags gas, men som til gengæld kan forarbejdes og anvendes bredt.

En mulighed er direkte brug aff gassen til opvarmning. En anden mulighed er til bio-olieproduktion som brændstof til søfart og lastbiler. En tredje mulighed er til bioethanolproduktion, hvor der forskes i det som en fremtidig form for flybrændstof.

- Det er dog ikke noget man bliver klar med inden for de næste mindst fem år, konstaterede Daniel Overgaard Pedersen omkring den sidstnævnte mulighed.

Han understregede dog, at ham mener både biogasanlæg og pyrolyseanlæg bør bygges i storskala, og at det er samtidig er vigtigt at det er landbruget og ikke energiselskaberne, der kommer til at stå i spidsen for anlæggene, som han vurderer mulighed for mellem 40 – 50 af i Danmark til en pris af godt én milliard kroner pr. anlæg.

- CO2-delen er rigtig interessant ved disse anlæg. Det er en kæmpe mulighed, men det kræver, at der ikke kommer en høj CO2-afgift for landbruget, der kvæler det inden, konstaterede Daniel Overgaard Pedersen.

Grise med potentiale

Tom Axelgaard er foruden generalsekretær i Danish Farmers Abroad, tillige ejer af Goodvalley Pig Production og har mere end 40 års erfaring inden for fødevarer, landbrug og grøn energi.

Han var blandt indlægsholderne i forbindelse med Danish Pig Academy´s arrangement, hvor han både talte om de klima- og energimæssige muligheder, der ligger i griseproduktion, og de mangeårige erfaringer han har gjort sig i både Danmark, Polen, Ukraine og Rusland.

Tom Axelgaard konstaterede i sit indlæg, at grisekød er klimavenligt – senest ifølge hans udsagn, bekræftet af tænketanken Concito, der i flere undersøgelser og analyser har konstateret, at danskgriseproduktion ligger i førerfeltet i forhold til lav klimabelastning i forhold til andre lande.

- Respekt for det. Det er vigtigt, at vi får det budskab ud, at producerer vi grisekød rigtigt, er det CO2-neutralt og trækker CO2 ud af regnskabet, lød det fra Tom Axelgaard.

Han håber samtidig, at de positive meldinger og tiltag i den griseproduktionen kan være med til at genskabe og anerkendelsen af det danske landbrug, som han historisk mener har været på retur siden Danmark trådte ind i de daværende EF – i dag EU – i 1973.

- I dag er der en god balance i landbrugsproduktionen i Danmark både indenfor svin og kvæg. Og grisekød bliver ikke umoderne i en verden med stigende købekraft til en proteinholdig fødevare, men det skal produceres der, hvor det giver mest mening, konstaterede Tom Axelgaard.

I dag er Tom Axelgaard ejer af Goodvalley Pig Production, hvor klima og effektivitet også indgår i grundlaget for virksomheden.

- Det handler om at placere landbrug- og fødevareproduktionen så tæt på markedet og forbrugerne som muligt. Hvorfor flytte korn og råvarer den halve verden rundt. Hvorfor flytte arbejdskraft i stedet for produktion. Medvirke til mere bæredygtig landbrugsproduktion, og bidrage til en mere stabil og fredelig verdensorden, lyder det i formuleringen af grundlaget.

Tom Axelgaard noterer sig samtidig, at beregninger har vist at mens oksekød topper i udledning, ligger grisekød lavere og er på linje med fisk og fjerkræ, men bønner og torfu ligger lavest.

Samtidig har beregninger vist, at et areal på størrelse med en fodboldbane på 7.400 m2 kan brødføde tre personer. I 2050 skal den kunne brødføde fem personer. I 1970 var der 3.800 m2 global landbrugsjord pr person. I 2020 var det faldet til 2.400 m2 og i 2050 ventes arealet at være faldet yderligere til 1.500 m2.

Læs også