Selvom vi har taget forskud på fastelavnebollerne helt siden nytår, hører de egentlig fastelavnstirsdag til. - Også kaldet hvidetirsdag, fordi hvid mad hører denne dag til. På samme vis er de andre dage i fastelavnsugen opkaldt efter mad.
Fra gammel tid var fastelavnsugen kendt som et ædegilde - også kaldet »den gale uge«, inden den efterfølgende 40 dages faste satte ind.
Det starter på søndag med flæskesøndag. Herefter følger flæskemandag, hvide tirsdag og askeonsdag. Fælles for betegnelserne er, at de alle har noget med mad at gøre.
Konge døde efter at have spist 14 fastelavnsboller
Mandag er køddag
Når søndag og fastelavnsmandag har tilnavnet »flæsk-«, så skyldes det, at man oprindeligt spiste flæsk og andre kødretter disse to dage. Flæskemandag var sidste køddag inden de 40 dages faste, der ventede forude, så det var bare om at benytte sig af lejligheden.
Ifølge overtroen handlede det endda om at spise masser af kød på flæskesøndag og flæskemandag, da man ellers risikerede ondt i ryggen resten af året.
Boller med mælk på
Efter fastelavnsmandag følger hvide tirsdag, som er den dag, hvor fastelavnsbollen blev til. Den tirsdag er nemlig – som navnet siger – den dag, hvor man spiser hvid mad: Altså for eksempel hvedeboller af hvidt mel, eventuelt med mælk på, samt æggesøbe eller anden hvid mad.
Æggesøben blev lavet af æggeblommer, sukker, hvedemel, øl og mælk – og blev regnet for en stor delikatesse.
Oprindeligt var fastelavnsbollen dog blot en hvid bolle, men en fornem spise, fordi den var lavet på fint hvedemel. Retter lavet på hvedemel – som blandt andet boller og æggesøbe – spiste man derfor oprindeligt kun til fastelavn og andre højtider, hvor det skulle være ekstra fint. Oprindeligt var melet endda importeret sydfra, indtil vi selv begyndte at dyrke hvede i Danmark.
7 ud af 10 danskere fastholder traditionen med varme hveder før Store Bededag
Fastelavnsmandag er sidste køddag inden de 40 dages faste. Arkivfoto: Jørgen P. JensenPandekagedag
Tendensen til hvid mad på hvidetirsdag gør sig også gældende i engelsktalende lande, hvor dagen kaldes Pancake day (pandekagedag), fordi man også der spiste pandekager og andre retter med hvid dej.
Hvide tirsdag fejres stort set ikke mere. Faktisk er dagen sammen med dagen efter, askeonsdag, blevet så glemt i Danmark, at de færreste ved, hvornår de ligger. Mange tror fejlagtigt, at de er tirsdagen og onsdagen inden skærtorsdag, langfredag og påskesøndag. Men de er altså dagene efter fastelavnssøndag og -mandag, fremgår det af Kristendom.dk.
Den følgende dag, askeonsdag, som er den første dag i den 40 dage lange faste, skulle bruges på at ransage sig selv, angre og gøre bod.
Regeringen vil afskaffe store bededag, men hvad siger vi farvel til?
Aske i hovedet
Navnet askeonsdag stammer fra dengang, Danmark var katolsk. Af Kristendom.dk fremgår det, at præsten på askeonsdag stod i kirkedøren og tog imod kirkegængerne med ordene: »Husk, at du som menneske er kommet af støv, er støv og skal blive til støv igen. Samtidig tegnede han et tykt, sort kors i panden på hver eneste kirkegænger med aske«.
- Fastens tema om sorg, mørke, død og intethed var dermed slået eftertrykkeligt an, skriver Kristendom.dk.
I dag skal man mæske sig i flæsk og øl - for sundhedens skyld
Mælkeretter og andre hvide retter hører sig til hvide tirsdag, der er det samme som fastelavnstirsdag. Arkivfoto
Fastelavn var et festligt ædegilde
Middelalderens »Galeuge«
Flæskesøndag og flæskemandag: Sidste chance for masser af kød og flæsk
Hvide tirsdag: Mælk eller æggesøbe med hvedebrød
Askeonsdag: Første dag i den 40 dage lange faste
Festligheder inkluderede blandt andet udklædning, fastelavnsridning, »slå katten af tønden« og andre former for (reelt) mishandling af dyr
Kilder: Lex.dk, Kristendom.dk, m.fl.
Æg skal der til hvide tirsdag, som er fastelavnstirsdag. Arkivfoto: Henriette Lemvig
Opskrift på æggesøbe
Ingridienser
4 æggeblommer
100 gram sukker
50 gram mel
½ liter mælk
1 liter øl
Fremgangsmåde
Rør 4 æggeblommer sammen med sukker, mel og mælk. Øllet kommes i en gryde og koges op. Når den varme øl bruser op, hældes æggeblandingen i og koges med et øjeblik. Retten spises med ske på samme måde som suppe.
Kilde: Kristendom.dk