Hvad end man har vandet nok, eller om man har et vandunderskud, er det nu, man skal have kigget foderplanen til de økologiske malkekøer igennem.
Varmen buldrer ned over Danmark, og det betyder, at græssets næringssammensætning er markant anderledes fra tidligere på sommeren. Samtidig er væksten generelt aftagende resten af sæsonen.
- Det betyder, at det er tid til at genberegne sin foderplan. Dette hvad end man har vandet nok eller måske i underkanten, så er det en god forretning, siger kvægrådgiver Birgitte Kjemtrup Høyer fra ØkologiRådgivning Danmark.
Ser man på den mængde græs, som køerne på markerne har til rådighed, er der to indgangsvinkler til, hvordan man genberegner.
Hvis græsmarken er grøn
Hvis græsmarken er grøn, og der fortsat er vækst mellem tuerne, betyder det, at man har vandet nok. Det betyder også, at kløveren er i kraftig vækst, og derfor indeholder kvægets foder på marken rigeligt med protein.
- Her er det en god ide at bytte rundt på forholdet mellem stivelse og protein. Nu får de rigeligt på marken, og derfor skal køerne ikke have helt så meget af det i stalden. Ellers ender det gode protein bare i gyllekanalen, siger Birgitte Kjemtrup Høyer.
Ergo kan det være spild af penge at bruge af det dyre kraftfoder, når køerne allerede er dækket godt ind på den front.
Køerne skal have mere energi på stald
Hvis markerne er ved at blive gule eller er uden vækst
Med de høje temperaturer og tilmed lidt vind har det været en stor mundfuld at få vandet nok for rigtig mange, fordi det er nærmest perfekte forhold for, at vandet fordamper fra græsset.
Det betyder, at man skal være opmærksom på, om der rent faktisk er græs nok til dyrene.
- Hvis der ikke er, skal man supplere med ensilage og energi. Der skal køerne have mere af det hele, det vil sige både mæthed, protein og stivelse, siger Birgitte Kjemtrup Høyer.
Det er vigtigt af to årsager. Den ene er selvfølgelig, at køerne ellers vil falde i ydelse.
- Den anden årsag er, at en dødbidt mark tager længere tid om at komme sig, siger hun.