Holder høj avance på mælken: Hvor bliver pengene af?

Selv om råvarerne er nede på niveauet siden før krigen i Ukraine, er priserne fortsat høje i butikkerne. Det undrer en østjysk landmand, der oplever faldende afregningspriser.

Det er ikke så god en forretning for mælkeproducenterne at levere til Arla, som det var sidste år. Men ude i kølemontren har man ikke mærket noget til de faldende produktionspriser. Arkivfoto: Erik Hansen

Selv om afregningspriserne på mælk er faldet, er det svært at se på prisen i kølediskene i supermarkederne. 

Det undrer blandt andre mælkeproducent Claus Fenger fra Odder i et interview med TV2 Østjylland.

- Vores pris den er faldet. Vores afregningspris herude på gården er jo faldet med op mod 25 procent, siden den lå på sit højeste sidste år. Og det skulle man jo forvente ville komme ud til forbrugerne ret hurtigt, siger han til den regionale TV2-station.

Arla har ikke ønsket at udtale sig om det angivelige misforhold mellem produktions- og salgspriserne. Men hvis man spørger eksperter, er der alligevel visse forklaringer at finde.

Et niveau som før krigen

Hos Landbrug & Fødevarer peger man på, at længden af leverandørkontrakter mellem fødevarevirksomhederne og detailledet kan skabe forskydninger i de oplevede priser. Men det er ikke den eneste forklaring, lyder det.

- Selve råvarerne er blevet langt billigere. Vi er kommet tilbage på niveauet fra før (krigen i) Ukraine. Men alligevel ser vi dyrere og dyrere fødevarer i vores kølediske. Der må være nogle, der er i stand til at holde en høj avance fra produktionen til køledisken, siger Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

2022 var som bekendt et godt år for mælkeproducenterne, men noget tyder på, at de gode tider er fortid. Ifølge Ugenyt fra LDM kan det være svært at afgøre, om mælkeproduktion er rentabel eller ej. Indtil videre har 2023 nemlig været præget af faldende afregning fra Arla.

- LDM hører, at flere af de budgetter, der er lavet for indeværende år, havner på en nulpunktspris omkring 3,50 kr. pr kg. Og så er en afregningspris på 3,40 kr. (den nuværende afregning på konventionel mælk, red.) jo ikke tilstrækkelig, skriver foreningens formand Kjartan Poulsen i denne uges LDM-nyhedsbrev.
 

Læs også