PC Maskiner er på gaden med et nyt fleksibelt modulhus på 20 kvadratmeter, som kan udbygges efter ønske. Huset byder på en lang række velafprøvede løsninger, som har fungeret i årevis ude i praksis.
Det handler om kvalitet, når PC Maskiner, med Preben Christensen i spidsen, begynder at udvikle på en ide.
En ide, som ofte er kommet på baggrund af en efterspørgsel fra landmændene.
Sådan er det også med virksomhedens nye modulhuse. PC Maskiner har lavet flytbare kalvehytter i mange år, men flere og flere kunder begyndte at efterspørge et lidt større hus, og det er nu blevet til de såkaldte modulhuse.
- Tanken er, at de kan udbygges i hvilken størrelse, kunden vil have dem, forklarer Preben Christensen.
Standardmodulet er 20 kvadratmeter, men ønsker man huset større, kan man sætte flere fag i.
- Det kan være fem kvadratmeter mere, hvis det lige er det, der skal til, for at det passer for en, forklarer Preben Christensen.
Genbruger det, der virker
PC Maskiner har i de nye modulhuse videreført en lang række detaljer fra de flytbare kalvehytter, som de har produceret i flere år. Blandt andet det rundbuede tag.
- Det giver bare en rigtig god luft, og vi får altså nogle flere kubikmeter luft ind i forhold til, hvis taget var fladt, forklarer Preben og viser detaljen med, at man med et rundbuet tag også undgår kondensvand, fordi vandet vil følge taget ned og dryppe af for enden af taget, på ydersiden af sidepladen.
Det rundbuede tag er så stærkt i sig selv, at der ikke er spær på kryds og tværs.
-Det er ret unikt, synes vi, siger Preben Christensen.
- Skal man først have spær på tværs, jamen så inviterer man altså også alle fugle derind, smittespredning og alle de ting her, forklarer indehaveren, der også har holdt fast i de 18 millimeter sideplader, hvilket er sjælden set nu om dage, oplever PC Maskiner.
- Vi hælder stadig til træ i forhold til plastik, fordi plastik og sollys bare ikke fungerer godt sammen. Der er vi nok lidt mere gammeldags og holder os til træplader, fordi vi ved, de holder, siger Preben Christensen og konstaterer, at de landmænd, der ringer for at få skiftet plader, har hytter, som er 15-16 år gamle.
Sidedør med foderautomat
Noget af det, som Preben Christensen oplever stor tilfredshed med, er sidedøren i fronten af hytten. En dør, som gør det muligt at gå ind til kalvene uden at skulle op over forværket. Eller at flytte en kalv ind eller ud uden at skulle åbne hele fronten.
- I den dør kan der sidde en foderautomat, som er overdækket, så foderet altid er tørt, forklarer Preben Christensen.
Kundetilpassede løsninger
Modulhuset kan designes efter kundens ønske.
Om fronten skal være åben, lukket, med trug eller suttespande er helt op til landmanden. En lille detalje ved suttespandene er, at de er designet med en adskillelse mellem hver kalvemule for at minimere konkurrence mellem kalvene. Samtidig kan suttespandene vippes op, så de kan hænge og dryppe tørre, uden at man manuelt skal flytte hver enkelt spand.
Alt sammen noget som er taget med for de mindre kalvehytter.
I modulhusets bagende er der ofte placeret en vandkop, og flere vælger også en høhæk, som kan fyldes gennem låger, der også fungerer som ekstra ventilation, når det er nødvendigt. Der kan også sættes vindnet i bagenden af hytten, så man virkelig kan få noget luft igennem.
PC Maskiner har netop produceret to huse til Fyn med suttespande i forværket. Samtidig har landmanden valgt at få en suttespand sat på frontdøren og flyttet foderautomaten til bagvæggen i huset.
Samtidig ønskede kunden, at lyset i huset skulle sidde i fronten og ikke inde bag i huset.
- Vi har mange standardløsninger, men tit får landmanden en ide, og så går vi ud og prøver det. Det er jo en af fordelene ved, at vi ikke er så store. Vi kan hurtig gå fra tanke til handling, og det er jo også det, som er sjovt, siger Preben Christensen.
Fra ide til handling
PC Maskiner sætter en ære i at have stumperne til modulhusene liggende, så de hurtig kan handle, når der er en kunde i røret.
- Når telefonen ringer, så kan vi egentlig rimelig hurtig samle et hus. Er der så nogle ting, der skal leves specielt, så kan vi få det ordnet lige med det samme, forklarer Preben og tilføjer, at man ikke har færdige huse stående, men blot alle delene dertil, så de hurtigt kan samles præcis efter kundens ønske.
- Så skal vi ikke ud i et eksisterende hus, og bore huller og så videre.
Det gør også, at der er rimelig hurtig ekspeditionstid, når først man har afgivet sin bestilling.
- Landmanden spørger tit, om han så kan få det i den her uge, og der må jeg ofte sige, at han altså lige må vente til næste uge, siger Preben Christensen med et smil.
Enkelt samlesæt
PC Maskiner har været kendte for at levere deres kalvehytter samlet. Sådan er det stadig, men med modulhusene er det lidt anderledes, for størrelsen på husene gør, at det ikke kan fragtes samlet. Derfor kommer et modulhus som et samlesæt.
- Vi har delvis monteret alt det, vi kan hjemmefra, så det er nogle elementer, man skal samle, siger Preben Christensen og vurderer, at et 20 kvadratmeters-hus kan samles på tre timer, hvis man er to mand.
- Vi skal lave noget, der er pokkers nemt at samle, så man ikke skal have en kran ud, men blot får en palle, og så er det i gang.
Fleksibilitet hele vejen rundt
Modulhusene er ikke øremærket kalve, og Preben Christensen kunne nemt se dem blive anvendt hos for eksempel heste-folk.
- Ideen er, at det også skal kunne bruges til alt muligt andet, siger han og fortsætter:
- Det er fleksibelt. Man kan bruge det til hvad, man vil, og finder man ud af næste år, at det gerne må være større, sætter man bare et fag mere i. Det er den her fleksibilitet og så størrelsen, som er blevet efterspurgt, og så har vi kombineret det med vores andre rigtig gode løsninger. Det er kvalitet og så til en fornuftig pris, siger Preben Christensen.
PC Maskiner er klar til at vise modulhuset frem på Nutrifair i den kommende uge.
Præcisering af lovkrav til kvægstalde