Inflationen løjer af – men nye stigninger kan være på vej

Efteråret byder formentlig på nye stigninger i inflationen i Danmark, efter at både inflationen og kerneinflationen tog af i styrke i juli måned, vurderer Nykredit.

Inflationen landede på 1,1 procent i juli, hvilket er 0,7 procentpoint lavere end i juni. Fratrækkes energi og ikke-forarbejdede fødevarer fås kerneinflationen, der landede på 1,0 procent, hvilket er et fald på 0,3 procent.

- Faldet var ikke uventet, da priserne steg ret markant fra juni til juli sidste år. Og da inflationen måler prisudviklingen år til år, så trækker prisstigningerne sidste år ned i dagens (mandagens, red.) måling.

- Og når priserne stiger mindre og lønningerne – i første omgang på det private arbejdsmarked – skyder i vejret, så er stiger købekraften blandt danskerne massivt. For danskere ansat på det private arbejdsmarked er reallønsfremgangen det seneste år således cirka 5,4 procent. Det er en ret voldsom fremgang, lyder det fra Nykredit i en kommentar til tallene.

Topper senere

Nykredit forventer, at inflationen tage lidt til i styrke på den helt korte bane og topper hen mod slutningen af året – uden dog på nogen måde at blive faretruende høj.

Den lavere inflation i juli i forhold til juni måned skyldes i særdeleshed, at elektricitet er steget markant mindre i pris mellem juni og juli i år sammenlignet med tilsvarende periode sidste år, oplyser Danmarks Statistik.

Læs også