Sydeuropæiske grisenoteringer fortsætter himmelflugt

De europæiske svinenoteringer bevæger sig fortsat uensartet.

Mens noteringerne i Central- og Nordeuropa bevæger sig sidelæns, fortsætter de med at stige i Sydeuropa. Det fremgår af Danske Svineproducenters ugentlige markedsberetning, »Rundt i Europa«, for uge 10. 

I Spanien tager noteringen igen et hop, denne gang på 5 cents (39 øre), og er nu på 18,78 kroner pr. kg kød. Til sammenligning ligger den danske notering, inklusive en forventet restbetaling på 1,3 kroner pr. kg, på 13,39 kroner. Den absolut værste afregning i Europa. Den franske notering stiger med 6 cents (46 øre), og er nu på 18,57 kroner, mens rekorden findes i Italien, der i uge 9 var på 19,48 kroner pr. kg. Der er ikke medtaget data fra Italien i uge 10 i denne uges tabel.

Ifølge Danske Svineproducenter resulterer det faldende slagtesvineudbud i Europa i en hård kamp om grise, da slagterierne vil fylde sin eksisterende kapacitet. 

- Slagterierne var i stand til at opnå stigende priser på kødmarkedet i de seneste uger. Ifølge rapporter fra forskellige EU-lande er disse bestræbelser ved at nå deres grænser, da indkøbere på kødmarkedet p.t. er tilbageholdende. Samtidig venter markedsinteressenterne på, at eksporten af grisekød til tredjelande tager fart. Efterspørgslen fra Asien stagnerer i øjeblikket, mens der er stor konkurrence på de øvrige globale markeder, skriver producentforeningen. 

Småt udbud

Slagtesvineudbuddet er særligt småt i Sydeuropa, og det sender afregningspriserne op i nye højder, mener man. 

Ifølge den franske grisebørs Marché du Porc Breton forventes den ugentlige slagteaktivitet at være på 354.000 grise. På trods af en lille stigning i forhold til ugen før er det 7,4 procent under slagtningen i den samme uge for et år siden. Ifølge den spanske markedsorganisation Mercolleida er det vanskeligt for spanske slagterier at fylde deres slagtekapaciteter for tiden. Der ledes både efter slagteklare grise på hjemmemarkedet, og der ledes efter grise til import. 

Ifølge Mercolleida er det p.t. vanskeligt at opnå yderligere prisstigninger på kødmarkedet. Også i Italien har prisudviklingen været positiv på det seneste, mens det bliver sværere at få højere priser i kødsalget. Noteringerne er uændrede i Tyskland, Belgien, Holland, og Østrig. 

Læs også