Minkkommissionens kritik kan gå helt til toppen

Der er lagt op til kritik af Statsministeriet og Fødevareministeriets rolle i minksagen, skriver Ekstra Bladet på baggrund af flere kilder.

Den måde, som flere personer i Statsministeriet og i Fødevareministeriet handlede på under forløbet om minksagen, står til at blive kritiseret i den rapport, som Minkkommissionen har på vej i løbet af den næste måned.

Det oplyser flere kilder til Ekstra Bladet. Ifølge avisens oplysninger har Minkkommissionen sendt en række høringsbreve til flere af de personer, der under kommissionens arbejde blev afhørt, fordi de står til at blive kritiseret i den rapport, som kommissionen er i gang med at udarbejde, skriver avisen.

I grundlaget for Minkkommissionens arbejde er det lagt fast, at kommisionen skal undersøge, om statsminister Mette Frederiksen (S) levede op til sin tilsynspligt overfor andre ministerier. Det er i den forbindelse formentlig ikke uden betydning, at Mette Frederiksen var mødeleder på det afgørende møde i regeringens koordinationsudvalg den 3. november 2020, hvor det blev besluttet at aflive alle mink i Danmark.

Senere kom daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) og hans embedsmænd under pres fra departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, for at tage hovedansvaret for sagen. Bertelsen blev afhørt to gange under kommissionens afhøringer.

Flere former for kritik

Der er lagt op til kritik på forskellige niveauer, når rapporten kommer på gaden, og ifølge Ekstra Bladet står Fødevareministeriet til at få en »særdeles hård« kritik, men Statsministeriet slipper ikke for kritik.

De personer, der har fået tilsendt høringsspørgsmål, har nu mulighed for at kommentere kritikken, inden rapporten er færdig. Minkkommissionen oplyser til avisen, at rapporten er færdig ultimo juni, altså indenfor den næste måneds tid.

Juridiske eksperter har tidligere påpeget, at afhøringerne i minksagen har påvist, at der i flere ministerier er personer, der har et forklaringsproblem.

Det gælder netop i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, hvcor man i de afgørende dage i november 2020 skrev på et hastelovsforslag for at få lovhjemmel til at aflive mink, samtidig med at man i Fødevarestyrelsen havde bedt minkavlere om at aflive minkene.

- I mine øjne er det største problem, at der er embedsmænd, der beder minkavlerne om at fortsætte aflivningerne, mens der sidder folk i Miljø- og Fødevareministeriet og skriver et hastelovforslag sammen. Det er ressortministerens ansvar, har professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, sagt til Berlingske.

Uenighed

Afhøringerne i Minkkommissionen har også afdækket, hvad der skete i Justitsministeriet i de pågældende dage, og har afsløret uenighed i de forklaringer, der blev afgivet undervejs i sagen.

Departementschef Johan Legarth, der blev afhørt tre gange i sagen, har forklaret, at han først den 8. november 2020 blev gjort klar over, at der ikke var hjemmel til at forlange alle mink aflivet, men hans egen afdelingschef, Anne-Mette Lyhne, har derimod fortalt kommissionen, at hun oplyste Legarth om den manglende lovhjemmel tre dage tidligere.

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også