En underskriftsindsamling i de 27 EU-lande har fået så mange underskrifter, at EU-Kommisionen nu skal tage stilling til et forbud mod pelsdyravl og handel, herunder minkavl.
En underskriftsindsamling i de 27 EU-lande har fået så mange underskrifter, at EU-Kommisionen nu skal tage stilling til et forbud mod pelsdyravl og handel, herunder minkavl.
Det er blot et par måneder siden, at de første mink kom tilbage til Danmark, efter at regeringen ophævede forbudet mod minkavl i Danmark som følge af coronapandemien.
Men nu rører det sig igen politisk på fremtiden for blandt andet minkavl. I hvert fald har et initiativ ved navn Fur Free Europe European Citizens' Initiative opnået 1,7 millioner underskrifter blandt EU-borgere, og det betyder, at kommissionen nu skal reagere på forslaget. Det skriver arrangørerne bag i en pressemeddelelse.
Som led i EU's Farm to Fork-strategi udarbejder Europa-Kommissionen i øjeblikket lovforslag der skal opdatere og udvide omfanget af EU's dyrevelfærdslovgivning. Aktivister argumenterer for, at dette er den perfekte mulighed for at inkludere et forbud mod pelsdyrhandel på tværs af Den Europæiske Union.
- EU-borgerne har gjort deres stemme hørt klart og tydeligt; de ønsker et fuldt EU-bredt forbud mod grusom pelsdyravl og pelsimport. Pelsdyravl er i sin natur umenneskelig, så vi advarer Kommissionen om, at ethvert forslag til dyrevelfærdsstandarder for arter som mink og ræv, ville være helt uacceptabelt, siger Dr. Joanna Swabe, der er direktør i dyreorganisationen HSI/Europa.
Ifølge initiativtagerne til indsamlingen er pelsdyravl både udtryk for dyreplageri, dårligt for miljøet,for biodiversiteten og for folkesundheden.
I Danmark er det forbudt at avle ræve, men som bekendt er der ikke noget forbud mod minkavl.
Det hører med til historien, at undersøgelser har vist, at inden coronapandemien var Danmark det land i Verden, hvor der var eden høeste velfærd blandt mink.