Gods satser på stor produktion af kikærter

Kragerup Gods i Vestsjælland har for nylig sendt de første danskproducerede kikærter til et supermarked - og satser på en årlig produktion på 30 tons.

Der bliver dyrket 18 hektar kikærter på det vestsjællandske gods. Foto: Steven Andersen

I et lysebrunt hav af traditionelle afgrøder som hvede og havre står en usædvanligt grøn mark ved Kragerup Gods nær Ruds Vedby nord for Slagelse. De 18 hektar består af grønne, lysebrune og lilla farver. Og ved en hurtig forbifart ser området nærmest vild ud. 

Men marken er skam dyrket. Og det er med et bestemt formål. At producere de første danske kikærter. Og Kragerup Gods satte for nylig en milepæl inden for dansk landbrug, da de som de første producenter har sendt danske – og tilmed økologiske – kikærter til et supermarked. I dette tilfælde kan kikærterne købes i Meny. 

- Det er jeg meget stolt af. For fire år siden havde jeg ikke drømt om, at det skulle blive en realitet at få dem ud i butikkerne. Jeg havde en drøm om at bruge dem i vores egen restaurant. Men at det pludselig udviklede sig, havde jeg ikke regnet med, siger godsforvalter Olav Ditlevsen og tilføjer:

- Det startede helt i det små. Jeg begyndte med at plante kikærter i en bøtte derhjemme. Så blev det til en have og dernæst en hektar. Og nu er vi oppe på 18 hektar. 

18 hektar, der under optimale forhold kan give mellem to og fire tons kikærter pr. hektar. Potentielt kan udbyttet derfor komme op på 36-72 tons afgrøder. Selv har Olav Ditlevsen sat et mål på 30 tons om året. Et ambitiøst mål, da kikærterne har godt af meget varme og typisk bliver dyrket steder som Australien og Spanien.

Erfaring fra Australien

Netop Australien har tjent som inspiration til kikærterne for Olav Ditlevsen. 

- Jeg var selv med til at dyrke kikærter i Queensland i Australien i ’89 og ’90, og jeg synes, det var en spændende afgrøde. Jeg ved, der er andre vejrforhold i Australien, men jeg tænkte, lad os prøve alligevel, siger Olav Ditlevsen.

- Jeg begyndte med at plante kikærter i en bøtte derhjemme. Så blev det til en have og dernæst en hektar. Og nu er vi oppe på 18 hektar.

Olav Ditlevsen, Kragerup Gods 

Kan man godt dyrke gode kikærter i Danmark?

- Det synes jeg. Jeg har lige smagt dem, og jeg synes, de smager supergodt. Det afhænger meget af, hvordan sensommeren er. Typisk skal kikærten høstes i september, og jeg håber, vi kan høste igen i første halvdel af september, siger Olav Ditlevsen.

- Mange siger, at det ikke kan lade sig gøre at lave gode kikærter i Danmark, men jeg tror på det, lyder det med et smil fra godsforvalteren på det vestsjællandske gods.

Afgrøderne er altså på plads. Og ifølge Olav Ditlevsen er efterspørgslen det også. Kragerup Gods har i første omgang leveret cirka 1,6 tons kikærter til Meny, der allerede har bestilt flere, når han kan levere dem. Lige nu gror der nok planter på den pågældende mark til at producere cirka seks tons.

Læs også