Drænmaskinerne står stille: Har ikke haft så lidt at lave i over 20 år

Efteråret plejer at byde på masser af drænopgaver hos HS Dræning. Sådan er det ikke i år.

- Det er første gang i mine mere end 20 år i branchen, at der har været så stille, konstaterer Henrik Svenningsen. Arkivfoto Selvom det står stille lige nu, er Henrik Svenningsen sikker på, at ordrebogen nok skal blive fyldt af drænopgaver igen. Arkivfoto

- Vi plejer at have seks, otte, ti mand i gang med drænopgaver nu og frem til jul, men efter høsten er det som om, alt er gået i stå. Der er lidt for meget ro i Laksegade, så lige nu har vi kun et enkelt hold på tre mand ude for at dræne, konstaterer Henrik Svenningsen, der driver HS Dræning i Hjallerup.

- Det er første gang i mine mere end 20 år i branchen, at der har været så stille. Det gælder både nye dræn, men også spuling og vedligeholdelse, som plejer at være en kæmpestor ting her om efteråret. Og jeg hører det samme fra mine kollegaer, så det er altså ikke kun os, der oplever det, tilføjer Henrik Svenningsen, der sender sine drængravere ud over hele landet – lige nu er det et drænprojekt på hele 100 hektar hos Hverringe Gods på Fyn, der udgør eneste punkt i dræn-ordrebogen i disse dage.

- Det er heldigvis et stort projekt, som vi kommer til at arbejde med nogle uger endnu, og efter det har vi også et par mindre opgaver og lidt pullerværk, så det ene hold kommer til at køre på med dræning frem til jul, fortæller han.

Fint føre – dårlig økonomi

Selvom den seneste tid har budt på godt med nedbør, er det ikke føret, der er i vejen for drænarbejdet, fastslår Henrik Svenningsen.

- Det er egentlig fornuftigt nok at køre rundt derude, for selvom, der er kommet vand, så er vi ikke druknet. Vi har før fået endnu mere vand, og når først man kommer 30 centimeter ned under overfladen, så er det fornuftigt tørt, forklarer han og peger andre steder hen for at få øje på forklaringen på stilstanden.

- Lige nu er der ikke nogen, der vil noget som helst. En dårlig høst, hvor meget af kornet og rapsen blæste af kombineret med den høje rente har fået landmændene og nok især bankerne til at være tilbageholdende, vurderer Henrik Svenningsen.

Husk vedligeholdelsen

Selvom han har fuld forståelse for, at dræning og vedligeholdelse af dræn ikke lige nu står øverst på landmændenes to-do-liste, advarer han mod helt at glemme drænene i marken.

- Det er farligt at glemme vedligeholdelsen af sine dræn, og det kommer til at hævne sig. Så skal man til at kæmpe med huller, man bliver nødt til at køre udenom, og hvis vi får et vådt forår, kan man pludselig komme i problemer med at få sået rettidigt. Så det gælder om i hvert fald at få klaret alle de simple småting – for eksempel at få spulet sine dræn og oprenset grøfterne, fastslår han.

- Man skal i hvert fald mindst én gang om året være obs på sine dræn. Man skal lige ud og se, om vandet nu løber, som det skal i brøndene eller er drænene røde i enden, fordi der begynder at stå okker i dem.

Tendensen til mere ekstremt vejr med længere tørkeperioder efterfulgt af større regnmængder end vi har været vant til, gør det ifølge Henrik Svenningsen endnu mere væsentligt at tjekke op på sine dræn.

- Når vi får de her store mængder regn, er det ekstra vigtigt, at drænene fungerer, som de skal – især i lavningerne ude på marken. Drænene skal ikke kunne mere, end de tidligere har skullet, men de skal være spulede, så man er sikker på, at vandet kan løbe fra, fastslår han.

Må tænke kreativt

Mens man hos HS Dræning venter på, at det bliver dræningstid igen – for det skal det nok blive, er Henrik Svenningsen sikker på – sidder virksomhedens 16 ansatte ikke bare og triller tommelfingre.

- Vi lever og ånder for landbruget og for at dræne marker, men når der ikke er noget at lave der, må vi jo være kreative og finde på noget andet at lave. Vi har noget nedbrydning, vi kører på, og vi har et par jordprojekter, der skal startes op nu her. Så vi finder noget at lave, og kan holde alle mand i gang, selvom det ikke går helt så let, som det plejer.

Og han budgetterer bestemt ikke med, at de to store kædegravere, ni gravemaskiner og drænspulerne kommer til at samle støv i maskinhuset alt for længe.

- Gravemaskinerne kan jo lave alt muligt andet, så med dem er det ikke det store problem. Og jeg tager det også helt roligt med drænmaskinerne og -spulerne, selvom de jo ikke kan lave andet, siger han.

- For det vender da igen, og vi håber, at der allerede hen over vinteren kommer lidt luft i budgetterne, at priserne arter sig og at renten frem for alt ikke stiger endnu mere. Så skal der også nok komme gang i drænarbejdet igen, lyder spådommen.

Læs også