Det regnfulde vejr vil give ekstra mange snegle efter høst

I år er det derfor altafgørende at iværksætte bekæmpelse tidligt, hvis der skal opnås en god bekæmpelse.

I praksis er der gode erfaringer med at gå ud med en lygte sidst på aftenen, da sneglene især er fremme om natten. Foto: Søren Ilsøe

Det massive regnvejr gennem flere uger vil fremme agersnegleangreb på markerne.

- Ved pløjefri etablering er sneglekron ved såning nødvendigt, og alle steder bør man være speciel opmærksom på skelkanter og lerede områder. 4-5 kg sneglekorn udspredes pr. gang, skriver AgriAdvice.

Angreb er i forvejen værst efter »fugtige« forfrugter såsom vinterraps, frøgræs, kløverfrø, kløvergræs og lignende.

Lav jordbearbejdning

- På lerjord, men også på andre jordtyper, skal man være opmærksom på angreb af snegle. Der er risiko for angreb i vinterraps, vintersæd og andre efterårssåede afgrøder, påpeger Ghita Cordsen Nielsen, Seges.

- Men det er altafgørende at opdage sneglene tidligt, hvis der skal opnås en god bekæmpelse. Der bør ved risiko for angreb yderligere satses på at reducere snegleantallet ved jordbearbejdning, hvor det er muligt.

I marker med massive snegleforekomster skal det overvejes, om der i stedet skal dyrkes en forårssået afgrøde.

I vinterraps æder sneglene af kim- og løvblade, mens frøene kun sjældent angribes. I vintersæd bliver både kerner og senere blade ædt. Tidlige angreb i vintersæd viser sig derfor som manglende fremspiring.

Tjek for snegle i marken

  • Tjek for snegle både i markerne og i stubmarkerne efter høst, så risikoen for angreb i vinterraps og vintersæd og andre efterårssåede afgrøder kan vurderes i tide.

  • Kig under planterester og ved rødderne. Der kan både være nyklækkede snegle på nogle få mm og udvoksede snegle på cirka fem centimeter.

  • Kig også efter snegleæg ved rødderne i stubben og andre hulrum i jorden. Snegleæg er glasklare, cirka to millimeter, og lægges i dynger. Kig også efter slimspor.

  • Fra praksis er der også gode erfaringer med at gå ud med en lygte sidst på aftenen, da sneglene især er fremme om natten.

  • En metode til at opdage sneglene tidligt er at lægge fuldkornsmel eller knækkede hvedekerner ud under et bræt eller lignende flere steder i marken.

  • Udlægning af for eksempel en sæk, en halmballe eller lignende kan være lige så godt, ligesom man efter høst kan grave i stubben og trække gamle planterødder op for at lede efter snegle og snegleæg.

  • Der bør, afhængig af arealet og variationen i jordtypen, sættes flere sneglefælder op i marken.

  • Der findes ingen tærskel for, hvor mange snegle man skal finde pr. sneglefælde pr. dag, før bekæmpelse skal iværksættes. Fra praksis lyder et gæt på, at hvis der indenfor få dage er mere end otte-ti snegle pr. fælde, så er der mange snegle.

Læs også