Radikale: Kravene til landbruget stopper ikke med trepartsaftale

En trepartsaftale om en CO2-afgift på landbruget er et markant resultat for SVM-regeringen, vurderer politisk kommentator.

Ifølge De Radikale skal landbruget ikke forvente, at kravene til erhvervet stopper ved trepartsforhandlingerne og en CO2-afgift.

- Jeg vil ind i et forhandlingsrum og forsøge at gøre det endnu grønnere, lød det mandag fra partiets klimaordfører Samira Nawa hos Jyllands-Posten.

Her tilføjede hun, at aftalen ikke tegner så grøn, som Radikale Venstre ønsker det.

- Man kan godt se, at Venstre og landbruget også har været nede inde i lokalet, pointerede klimaordføreren.

Markant resultat for regeringen

Hans Engell, tidligere konservativ partiformand, minister og nuværende politiske kommentator, pointerede mandag aften, at det er bemærkelsesværdigt, at treparten, anført af regeringen, har formået at få lavet en aftale, hvor både Danmark Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer er blandt de væsentligste aftalepartere.

Men vejen vil fortsat være brolagt med udfordringer, vurderer Hans Engell.

- Bæredygtigt Landbrug vil være kritisk. Det er ikke bare lige, fastslog Hans Engell mandag aften, da det forlød, at en aftale var i hus, men før offentligheden kendte aftalen i detaljer.

Ifølge Hans Engell er en trepartsaftale om en CO2-afgift på landbruget et markant resultat for SVM-regeringen, som har formået at lande Europas eneste CO2-afgift, lød kommentatorens vurdering i nyhedsmediet TV2 News.

Politisk har aftalen ifølge Hans Engell stor betydning her op til badesæsonen, hvor der er fokus på havmiljøet, som ifølge den politiske kommentator er voldsomt belastet af algevæksten »fedtemøg« mange steder.

Aftalen i treparten kommer efter måneders forhandlinger og efter at regeringen i december sidste år nedsatte den såkaldte grønne trepart. Den har foruden regeringen bestået af repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Metal, Dansk Industri, Fødevareforbundet NNF og Kommunernes Landsforening.

Læs mere om CO2-afgift

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en »massiv omlægning« af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også