DN får hug efter aftale

Trods glæde hos DN-præsident Maria Reumert Gjerding er det langt fra alle med tilknytning til Danmarks Naturfredningsforening, der glæder sig over aftalen i Den grønne trepart.

Den største arealomlægning i Danmarkshistorien. Sådan omtalte Danmarks Naturfredningsforening (DN, red.) den aftale, der mandag aften landede efter lange forhandlinger i Den grønne trepart.

Her var præsident i DN, Maria Reumert Gjerding, med til at forhandle aftalen på plads, og hun mener, at forhandlingerne er landet et sted, der lever op til nogle af foreningens ambitioner.

- Det fuldstændigt afgørende for mig har været at reducere landbrugsarealet, så vi får plads til naturen, beskytter klimaet, miljøet og ikke mindst vores fjorde. Den opgave er lykkedes, konstaterede Maria Reumert Gjerding mandag aften.

Oprindeligt var det ikke meningen, at hensyn til vandmiljø skulle være en del af aftalen i Den grønne trepart. Men det blev der som bekendt lavet om på.

- Jeg har stået hårdt på at få vandmiljøet ind i forhandlingerne fordi, det har akut behov for reel beskyttelse og fordi, vi naturligvis skal udnytte synergierne. Med aftalen samtænker vi klima, natur og kvælstofindsatsen – så vi f.eks. kommer til at målrette skov til sårbare kvælstofområder, siger Maria Reumert Gjerding.

- DN har givet op

Det er dog ikke alle med hang til DN, der har armene oppe over hovedet efter annonceringen. Det vidner et hav af reaktioner på DN’s facebookside om.

- En kæmpe sejr for industrilandbruget og nederlag til miljøet og klimaet! Danmarks naturfredningsforening har dermed greenwashed de værste miljø- og klimabanditter, skriver brugeren Per Jensen i en kommentar til annonceringen og fortsætter:

- DN har åbenbart givet op på forhånd. En reduktion på sølle 9 procent af Danmarks opdyrkede 60 procents areal kan ikke kaldes en sejr! Der vil stadig være 51 procent af Danmarks areal som er opdyrket og reduktionen på sølle 9 procent skal endda ske over 20 år, lyder det fra Per Jensen.

Også spørgsmål om udledninger af kvælstof og den løsning, der er foreslået herfra pikerer.

- Der hvor skoen trykker er konventionelt landbrugsjorder som ikke kan holde på kvælstof. Det problem bliver ikke løst og der vil stadig være mere gold jord i Danmark end natur som der ikke bliver taget hånd om. Vi vil fortsat se for meget udledning af kvælstof til havmiljøet, skriver brugeren Harald Pedersen.

Reumert: Et kompromis

Reumert Gjerding kommer dog også de utilfredse stemmer lidt i møde i hendes kommentarer til aftalen. Det gælder blandt andet på spørgsmålet om CO2-afgiftens størrelse.

- Det vigtigste fokus for os har hele tiden været den langsigtede omstilling af landbruget og en plan for målrettet arealudtag, ligesom det også har været vigtigt at sikre en afgifts-model, som ikke stiller økologien ringere. Det er overordnet lykkedes, men jeg medgiver, at afgiften er langt fra vores udgangspunkt og derfor et svært kompromis, siger Maria Reumert Gjerding og fortsætter:

- Det står til gengæld også klart, at kun ved at bøje os mod hinanden, kunne vi få de politiske ambitioner med op og aftalen er ekstremt ambitiøs og nyskabende. Ved fælles hjælp har vi sat nye og grønne streger på danmarkskortet for sammen at løfte miljø, klima og natur, men også erhvervet ind i en langt mere balanceret sameksistens til gavn for hele Danmark. Det er jeg utrolig stolt over og glad for lykkes, siger hun,

Læs mere om CO2-afgift

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en »massiv omlægning« af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også