I et interview med Effektivt Landbrug glæder formanden for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, sig over, at der kommer en ny ministerpost med ansvar for implementeringen af den grønne trepartsaftale.
Søren Søndergaard, er det en god dag for Landbrug & Fødevarer i dag (onsdag, red.)?
- Ja, det er det. Vi har jo med glæde fulgt med i debatten hen over sommeren om den grønne trepart. Men vi har også været bekymret for, om vi nu også kunne få den implementeret i virkeligheden.
- Og derfor kan vi jo i hvert fald se nu, at vi har tre regeringsledere, som i den grad går ind i det her og vil læne sig ind i det og lige frem oprette et ministerium, som har det ene formål. Så det er en god dag.
Er det ikke en falliterklæring at oprette et helt ministerium på baggrund af én aftale?
- Hvis der er nogen, der kender til bureaukrati og bøvl, så er det jo os landmænd, som i årevis har forsøgt at levere på nogle af de aftaler, vi skulle levere på omkring den grønne omstilling. Men vi sander til i bureaukrati og bøvl, der gør, at vi ikke kan levere. Og så ender vi med at få skylden for det. Så jeg synes jo netop, at hvis formålet her er at fjerne bureakrati og fjerne barrierer, og få noget hastighed på, så er det jo godt.
- Og så må man jo konstatere, at der må være en regering, der har vurderet, at det nuværende setup ikke har kunnet levere på det. Og det er så godt, at de tager greb om det nu og leverer på det.
Søren Søndergaard tilføjer, at Landbrug & Fødevarer i det kommende døgn vil følge spændt med i, om ministeriet nu også får den slagkraft, som der ifølge organisationen er behov for.
- Det er jo helt afgørende, at det bliver et magtfuldt ministerium, som kan få ting til at ske. Så det følger vi spændt med i.
Har du forventninger til den kommende ministers partifarve eller til konkrete personer?
- Nej, det har jeg ikke. Det er jeg sikker på, at de tre regeringsledere finder en god løsning på i løbet af dagen.
Søren Søndergaard benyttede i går lejligheden til at rose regeringen for sin melding om en minister for grøn trepart.
- Det kan vise sig at være helt afgørende for, at vi kommer i mål med implementeringen. Det viser mig, at der sættes handling bag det håndslag, vi har givet hinanden i den grønne trepart. For nok er aftalen historisk, og vi er stolte af resultatet, men værdien og resultaterne kommer selvsagt først, når vi er godt i gang med implementeringen.
Glæder sig over nye kræfter
Søren Søndergaard peger på, at en så stor opgave som at gennemføre den grønne trepart kræver fokus og mange kræfter – ellers kan det trække i langdrag.
- Det har vi set før. Blandt andet med omlægningen af lavbundsjorder. Landmænd og andre gode lokale kræfter venter i årevis, mens bureaukrati og administration spænder ben for den grønne omstilling, siger han.
- I Landbrug & Fødevarer ser vi frem til samarbejdet med den kommende minister for området
Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer, der var med til at forhandle den grønne trepart på plads i juni måned, blandt andet sammen med Danmarks Naturfredningsforening, glæder sig over, at aftalen vil bidrage til at sænke klimaaftrykket yderligere, bidrage til et godt vandmiljø, give mere plads til natur og biodiversitet og styrke beskyttelsen af drikkevandet.
- Det skal ske samtidigt med, at dansk landbrug udvikler sig som en stærk og internationalt konkurrencedygtig sektor, der også producerer gode og sunde fødevarer i fremtiden, lyder det fra formanden, der tilføjer:
- I Landbrug & Fødevarer ser vi frem til samarbejdet med den kommende minister for området og ikke mindst at blive endnu klogere på, hvordan regeringen vil organisere arbejdet, så vi netop får mindre og ikke mere bureaukrati, tilføjede formanden for Landbrug & Fødevarer.