Landbruget lykønsker ny minister

Jeppe Bruus (S) skal stå i spidsen for Ministerium for Grøn Trepart. Han bliver mødt med lykønskninger fra Bæredygtigt Landbrug og Landbrug & Fødevarer, der kalder ham »saglig« og »seriøs«.

En større rokade i regeringen torsdag betyder, at den hidtidige skatteminister Jeppe Bruus (S) bliver minister for Ministerium for Grøn Trepart.

Han var i forvejen med til at forhandle slutdokumentet igennem, da Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, kommunerne, industrien og fagbevægelsen forhandlede aftalen på plads i juni. Og der gjorde han det godt, hvis man spørger formanden for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, der sad med ved forhandlingsbordet.

- Jeg vil gerne ønske Jeppe Bruus et stort tillykke med posten som grøn trepartsminister. Jeg kender Jeppe som en seriøs og saglig politiker – ikke mindst fra de lange og mange møder i regi af arbejdet i den grønne trepart. Så jeg er meget glad for, at det netop blev Jeppe Bruus, der har fået opgaven. Jeg ser meget frem til samarbejdet og til at sætte tempo på den vigtige implementeringsopgave, der ligger i trepartsaftalen, lyder det fra L&F-formanden.

- Jeg kender Jeppe som en seriøs og saglig politiker – ikke mindst fra de lange og mange møder i regi af arbejdet i den grønne trepart

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

- Brug for hastighed

Ifølge Søren Søndergaard er det »en enorm opgave, der venter« for det nye ministerium.

- Så der er brug for muskler til at mindske afstanden fra skrivebordene til virkeligheden ude i landet. Derfor er det også vigtigt, at der kommer slagkraft ind i det nye ministerium.

Søren Søndergaard ser frem til, at den nye minister sikrer, at bureaukrati og administration ikke spænder ben for den grønne omstilling.

- Implementeringen vil kræve meget af alle parter bag aftalen, og der er mange elementer, hvor der er brug for hastighed. Særligt lokalt hos os og kommunerne, der får et stort ansvar. Det kan og skal vi levere på sammen, lyder det fra L&F-formanden.

Håber på indflydelse

Formanden for Bæredygtigt Landbrug, Peter Kiær, hilser også den nye minister velkommen.

- Jeg vil selvfølgelig ønske Jeppe Bruus tillykke med den nye post som minister. Og jeg håber naturligvis, at vi får indflydelse på, hvad de skal arbejde med i ministeriet. Vi håber i det hele taget, at landbruget bliver hørt mere i det ministerium, som nu bliver oprettet, end vi blev før.

  • 46-årige Jeppe Bruus er opvokset i Tølløse på Sjælland som søn af en lærer og en sundhedsplejerske

  • Har to søstre

  • Blev kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet i 2007

  • I 2019 blev han valgt ind i Folketinget for Socialdemokratiet i Københavns Omegns Storkreds

  • Han blev politisk ordfører for Socialdemokratiet i august 2021, og i februar 2022 blev han skatteminister

Kilder: S, m.m.

Når det er sagt, stiller Peter Kiær sig tvivlende over for, om det overhovedet er nødvendigt med et nyt ministerium alene til at gennemføre den grønne trepartsaftale.

- Det er som om, at regeringen tænker, at når der er et problem, så kan det løses med et nyt ministerium. Men det er slet ikke der, regeringens fokus bør ligge. Den bør derimod ligge i det arbejde, der skal foregå i Miljøministeriet, Fødevareministeriet, Klimaministeriet, m.v. Det er der, at arbejdet naturligt ligger, siger Peter Kiær.

Vigtigt ministerium

Med regeringsrokaden er Venstres Maria Bjerre samtidig udnævnt som ny Europaminister. Her skal hun være med til at forberede det danske EU-formandskab i 2026.

Oprettelsen af ministeriet vækker stor tilfredshed hos Landbrug & Fødevarers administrerende direktør, Merete Juhl.

- Det danske EU-formandskab bliver helt utroligt vigtigt for både Danmark, EU og EU’s plads i verden. Det er her, de første spadestik til EU’s næste rammebudget og den næste reform af landbrugspolitikken skal tages, siger Merete Juhl og fortsætter:

- Og vigtige beslutninger om EU’s klimapolitik vil også være på agendaen. Det kommer til at kræve ressourcer, og derfor glæder det mig, at regeringen allerede nu udnævner en Europaminister. Jeg noterer mig, at udenrigsministeren siger, man allerede er godt i gang med forberedelserne, og vi glæder os til at følge arbejdet og hjælpe til, hvor vi kan.

Læs mere om Den grønne trepart

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en stor omlægning af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også