Minkaflivning: Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.

- … når man ser en hær af folk komme i hvide rumdragter i en besætning, hvor der normalt er ro og orden, kan man også sagtens forestille sig, hvordan tingene kan køre helt af sporet.

Carl Christian Pedersen, formand for Agri Nord

Mens der i første omgang kunne fornemmes en vis lettelse i minkbranchen, da regeringen meldte ud, at Covid-19-ramte minkbesætninger skulle saneres og der ventede en kompensation til de berørte avlere, er lettelsen blevet afløst af frustration. Både i forhold til kompensationsmodellen, begrundelserne for sanering og fremgangsmåden i forhold til aflivningerne.

- Det er blevet en rodet affære, og simpelthen ikke en værdig måde at få løst det her på, siger Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen, der selv har været en tur på Gjøl for at tale med nogle af de minkavlere, der stod først i skudlinjen, da minkene skulle aflives.

Her blev han mødt af flag, der stod på halvt, og et lokalsamfund, der var tydeligt påvirket af situationen.

- Det var en stærk oplevelse og man fornemmede virkelig en trykket stemning omkring hele Gjøl, hvor minkproduktion fylder meget. Det er hele lokalsamfundet, der er ramt, konstaterer han.

Lad avlerne håndtere det

Fra Carl Christian Pedersen og Agri Nords synsvinkel var der mange ting, der både undrede og frustrerede efter de første dage med minkaflivninger.

- For det første har vi en offentlig myndighed, som dikterer en vej, som det viser sig, at de bestemt ikke kan effektuere hurtigt nok. Vi hører historier om medarbejdere, der bliver bidt og ikke kan arbejde med dyrene. Og når man ser en hær af folk komme i hvide rumdragter i en besætning, hvor der normalt er ro og orden, kan man også sagtens forestille sig, hvordan tingene kan køre helt af sporet, siger formanden.

- Der burde man have sat sig sammen med de folk, der normalt arbejder med dyrene og har forstand på håndteringen af mink, avlerne. Jeg vil mene, at det havde været langt bedre at lave en aftale med avlerne om at håndtere eventuelle aflivninger. En aftale, som eventuelt også kunne have været en del af kompensationen. For mig ville en sådan løsning være at foretrække frem for det tilsyneladende meget kostbare system, man har sat op, og som altså viser sig ikke at kunne håndtere, vurderer Carl Christian Pedersen.

Vær klar til at ændre strategi

Carl Christian Pedersen sætter også spørgsmålstegn ved, om sanering er den rette vej at gå.

- Jeg er ikke ekspert, men man kan i hvert fald høre, at der er stor uenighed blandt veterinære fagpersoner om, hvorvidt det er en rigtig løsning at slå besætninger ned frem for at beholde tidligere smittede, men nu raske avlsdyr, der måske vil være mere modstandsdygtige over for virussen fremover, siger han.

- Og så er tiden en faktor i det her spil, som med det nuværende tempo formentlig vil betyde, at langt de fleste besætninger er kommet over sygdommen, inden de bliver slået ned. Hvis idéen er at slå dem ned hurtigst muligt for at undgå videre smitte, giver det jo ingen mening.

Efter en start på aflivninger, der hverken er gået som avlere eller myndigheder havde håbet på, råder Carl Christian Pedersen myndighederne til at være mere omstillingsparate i tiden, der kommer.

- Fordi man er i ukendt land og der dukker flere spørgsmål end svar op for hver dag, der går, bør man inddrage alle involverede parter og være klar til at ændre strategi fra dag til dag.

Brug for advokater

Mens der på det faglige plan hober sig masser af spørgsmål op, har Carl Christian Pedersen også sine betænkeligheder i forhold til det juridiske.

- Papirgangen fra myndighedernes side i det her har været lige så rodet som resten, og vi har set det som en nødvendighed at have en advokat ind over det, så man ikke skriver under på noget og uforvarende kommer i problemer af den grund. Det kan have stor betydning, når der på et tidspunkt skal udbetales erstatning, forklarer Agri Nord-formanden, der udover advokatbistand også stiller samtaler med socialrådgiver, arbejdsmiljørådgiver og anden nødvendig rådgivning til rådighed for sine medlemmer.

- Det er forfærdeligt for de familier, der bliver ramt. Både at de får slået de dyr, de arbejder med og har en stor passion for, slået ned, og at de bliver økonomisk udfordrede af det her. Der har vi en vigtig funktion i at tage hånd om avlerne. Vi kan ikke tilbyde økonomiske løsninger, men vi kan varetage en række støttefunktioner, der forhåbentlig kan hjælpe dem videre, fortæller Carl Christian Pedersen, der ikke tør spå om, hvornår corona-udfordringerne og følgerne deraf slipper sit tag om minkfarmerne.

- Men ud fra et fagligt synspunkt ser jeg bestemt stadig en fremtid for dansk minkproduktion. Med mindre, der er en anden politisk dagsorden, som jeg ikke kender til.

 

Læs også