Mogens Jensen svarer igen på opfordring om aflivningsstop: - Dybt uansvarligt

Til et samråd i Folketinget svarer Mogens Jensen igen på den kritik, Venstres landbrug- og fødevarer ordfører Erling Bonnesen rettede, efter det tirsdag blev offentliggjort, at blot fire corona-tilfælde uden for branchen kan føres tilbage til mink.

På et samråd i Folketinget onsdag rettede Venstres landbrugs- og fødevareordfører Erling Bonnesen kritik imod regeringens aflivningsstrategi for mink, efter det tirsdag blev offentliggjort, at blot fire corona-tilfælde udenfor branchen kan føres tilbage til mink. 

- Når vi i ministerens eget svar kan se, at der kun er fire mennesker i hele Danmark uden for minksektoren, der er smittet med minkvarianten af Covid-19, så må vi konstatere, at regeringens strategi på området er slået fejl. Det må stoppe, lød opfordringen fra Erling Bonnesen.

Men den udmelding giver fødevareministeren ikke meget for:

- Jeg opfatter det som dybt, dybt, dybt uansvarligt. Her handler det om – uanset hvad – at folkesundheden må gå forrest, og den smitterisiko der er her, kan vi simpelthen ikke sidde overhørig – og det håber jeg heller ikke Venstre vil, siger han, hvortil han tilføjer:

- Erling Bonnesen siger, at ”i stedet for at snakke, skal vi handle”. Men han må også forstå, at det er nødvendigt, når vi har så store punkter her, hvor der ikke er konkret viden om, hvad der foregår, at vi tillader, at myndigheder snakker sammen, så vi som politikere får det bedst mulige grundlag at tage stilling til det her på. Men det kræver altså en snak.

Fastholder foreløbigt aflivningsstrategi

Under samrådet berettede Mogens Jensen om, at Covid-19 i mink ikke kun er et problem på minkfarmene, men at det også udgør ”en alvorlig trussel mod samfundet som helhed”. På baggrund af, at der fortsat sker spredning af virus mellem mennesker og mink, er strategien i den aktuelle situation således fortsat at aflive smittede minkbesætninger samt besætninger i 7,8 kilometerszonen, slog ministeren fast.

- Der er derfor blevet mobiliseret meget store ressourcer ind til at øge aflivningskapaciteten, og er vi ved for alvor at kunne gennemføre aflivningen af de berørte besætninger. Det kan dog blive nødvendigt at ændre tilgangen, hvis der kommer ny viden eller nye tiltag, som kan vise sig at være lige så effektive til at bremse smitten af Covid-19 i mink, lød det fra ministeren.

Han tilføjede i den forbindelse, at regeringens aflivningsstrategi beror på analyser og anbefalinger fra sundhedsmyndighederne.

- Det er den bedste faglige vurdering vi har, og det er den, vi har rettet os efter. Jeg har selvfølgelig godt set, at mange har andre holdninger til det, og mener, at de er klogere end veterinærmyndighederne, og det kan også godt være, at de er det. Men jeg har kun ét sted at lytte, og det er til sundhedsmyndighederne. 

Vil ikke afvikle minkbranchen

Samrådet var indkaldt af Carl Valentin fra Socialistisk Folkeparti, der ønskede at få afklaret, hvad regeringens fremadrettede strategi for bekæmpelsen af smittespredningen på minkfarmene var. 

Samtidigt ønskede han svar på, om der var udsigt til, at regeringen ville afvikle den danske pelsindustri med rationalet om, at den udgør en smitterisiko for mennesker, at den under økonomisk pres, og af etiske årsager. Men det er der altså ikke udsigt til, hvis man spørger Mogens Jensen.

- Der er tale om en stor produktion med en betydelig følgeindustri, og et forbud mod minkavl vil ikke kun ramme den enkelte pelsdyravler, men også få store, negative samfundsøkonomiske konsekvenser. Så samlet set har regeringen på den baggrund ikke aktuelle planer om at forbyde minkavl i Danmark, fastslog ministeren.

Onsdag var otte yderligere minkfarme bekræftet smittet med Covid-19. Således er der i alt 166 minkfarme smittet, hvoraf 32 er blevet aflivet. 20 minkfarme er stadig under mistanke.

Læs også