V-formand klar til at bruge milliarder på ekspropriation

Situationen med den nedlukkede minkbranche er dybt ulykkelig, og nu handler det om at behandle de mennesker, som det går ud over ordentligt, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Med meldingen om alle dyr fra danske minkfarme skal aflives, så har regeringen de facto nedlagt minkerhvervet i Danmark. Derfor må Danmark nu ty til lommerne og give minkavlerne erstatning, som var det ekspropriation.

Sådan lyder det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Det er en dybt ulykkelig situation, som rigtig mange mennesker og familier står i. Der er rigtig mange arbejdspladser på spil, og folks levegrundlag står til at forsvinde bogstaveligt talt natten over.

- Det tager vi meget, meget alvorligt, og er meget opmærksomme på, at det her de facto er ekspropriation. Derfor skal det også behandles på den måde. De hjælpepakker vi har nu, det er ikke nok til de mennesker, som bliver ramt nu og her, siger han.

 I Danmark er der over 1.100 minkfarme. Venstreformanden fortæller, at han ikke har et tal for, hvad det vil koste, hvis samtlige skal have fuld erstatning, som var det en ekspropriation.

- Det her vil koste milliarder af kroner. Det her er så stor og vigtig branche for Danmark. Det er det, som det her afspejler. Det er dyrt at gå ud og sige, at vi vil behandle det her som ekspropriation, men det her er noget, som betyder noget for Danmark.

- Det her kommer til at have kæmpestore økonomiske konsekvenser for Danmark, men så meget desto større grund til at behandle de mennesker ordentlig, som i så mange år har bidraget så meget til dansk velfærd, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Tror du på minkavlen nogensinde kommer igen i Danmark?

- Det har jeg meget svært ved at tro på med de meldinger, som er kommet fra regeringens side. Når man siger, at det her drejer sig »om et par år«, og hele bestanden skal slås ned. Så er der tale om en bestand, som er blevet forfinet og fremelsket igennem generationer.

- Og når du ikke har avlsmaterialet mere, så er du sat generationer tilbage i tiden. Og det er ikke det, som dansk minkavl er til for, siger Venstreformanden.

Ikke inddraget

Op til den barske melding fra regeringen onsdag eftermiddag fra Mette Frederiksen, har Venstres fødevareordfører gentagende gange efterlyst at blive indkaldt til møder med regeringen. Fra Jakob Ellemann-Jensen lyder det, at oppositionen ikke er inddraget overhovedet i beslutningen.

- Jeg anerkender, at der ligger sundhedsfaglige anbefalinger bag beslutningen. Anbefalinger som jeg ikke har grundlag til at stille spørgsmålstegn ved, men jeg synes, at når man tager en beslutning, der har så vidtrækkende konsekvenser for så mange mennesker, så synes jeg, at det ville have været klogt at involvere os.

- Det er også derfor, at vi har stillet spørgsmål om at ændre epidemiloven, sådan så vi netop sikrer, at man skal involvere Folketinget. Der er altså her tale om ting, der betyder meget, for mange mennesker, siger Jakob Ellemann-Jensen, der fortæller, at Venstre forventer at blive involveret, når der skal tales om erstatning til minkavlerne.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skrev onsdag aften på Facebook, at hun er klar over, at det bliver svært for minkavlen at komme tilbage igen.

- Jeg vil gerne, som jeg også gjorde det på pressemødet i dag (onsdag, red.), udtrykke min store sympati og beklage over for de danske minkavlere. Mange af jer mister ikke alene jeres levebrød, men et livsværk. I nogle tilfælde hele slægtens værk, som er gået i arv fra generation til generation. Selvom det er en ringe trøst, så er vi nu i fuld gang med at se på, hvordan vi kan hjælpe de berørte minkavlere økonomisk, lød det fra Mette Frederiksen.

Læs også