Regeringens hastelovgivning foran dødsstød

Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen siger nu, at Venstre ikke vil støtte den hastelovgivning, som regeringen gerne vil have vedtaget tirsdag om aflivning af mink. Dermed ser forslaget ud til at falde under de særlige vilkår.

Venstre vil ikke lægge mandater til at gennemføre en hastelov, der giver myndighederne hjemmel til at aflive alle mink udenfor Nordjylland. Det oplyser partiformand Jakob Ellemann-Jensen til TV2.

Venstre-lederen havde ellers givet regeringen opbakning til minkstrategien søndag, men den holdning er nu lagt på hylden.

- Jeg er ret rystet over regeringens ageren. At man giver en alvorlig ordre, at man sætter gang i aflivningen uden at have styr på erstatningen og endelig må jeg jo sige, at der henover weekenden er rejst massiv tvivl om, hvorvidt beslutningen er den rigtige. Hvis regeringen gerne vil have et svar inden i dag klokken 14, så er svaret nej, siger Ellemann-Jensen til TV2 Nyhederne.

Regeringen har ifølge tv-stationen bedt partierne svare på, om de vil størtte hastelovgivningen allerede mandag. Men uden et flertal fra 3/4 af Folketinget, vil forslaget falde.

Og det får regeringen svært ved at rejse, for der er også modstand mod at indføre en hastelov fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. DF-leder Kristian Thulesen-Dahl skriver på Twitter, at det er på tide for Folketinget at sige stop.

- Tingene skal håndteres anderledes - flere skal involveres i beslutningerne, og familier, der rammes af indgreb, skal behandles ordentligt, lyder det fra Thulesen-Dahl.

NB-leder Pernille Vermund slår på Facebook fast, at hun ikke kan støtte hasteloven.

- Regeringen får ikke Nye Borgerliges opbakning til at haste endnu en lov igennem, der flytter endnu mere magt til Mette Frederiksen og hendes ministre.Vi mener, at minkavlerne skal have lov til at aflive de mink, der skal aflives, selv, lyder det blandt andet.

Ifølge den konservative fødevareordfører Per Larsen er der brug for en mere grundig drøftelse om hele situationen.

- Vi skal have fundet ud af, om det er muligt at isolere nogle mink, sådan så der er noget avlsmateriale til dem, der har lyst til at fortsætte erhvervet. Der er flere ting i spil. Men som udgangspunkt, så synes vi ikke, at det haster så voldsomt, siger han til Effektivt Landbrug.

Læs også