Venstre kommer ikke til at stemme for hastelov

Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen slår fast, at Venstre er på linje med resten af blå blok, og kommer dermed ikke til at stemme for regeringens hastelov omkring minkaflivninger

Søndag aften kunne BT skrive, at Venstre redder regeringen i sagen, hvor det er kommet frem, at regeringen har lovhjemmel til at aflive raske mink uden for de nordjyske kommuner.

Det skete med henvisning til en mail, som Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen havde sendt rundt, hvor han skrev, at Venstre ikke har andre muligheder end at stole på sundhedsmyndighedernes vurdering i en situation som denne.

- Begynder det største oppositionsparti at så tvivl om vores sundhedsmyndigheder midt i en krise, risikerer vi at ende et helt forkert sted, lød det i brevet ifølge BT:

Men brevet er altså ikke det samme som, at Venstre støtter den hastelovgivning, som regeringen ønsker at gennemføre, så den får lovhjemmel til gennemføre aflivningerne.

Det siger partiets landbrugsordfører Erling Bonnesen til Effektivt Landbrug.

- En klar melding fra Venstre. Vi kommer ikke til at støtte hastelovgivningen. Det er en helt forfærdelig situation, som regeringen ikke bare har bragt minkavlerne, men hele Danmark i.

- Og regeringen har ikke en eneste gang undervejs kontaktet os til forhandlinger. Regeringen har egenrådigt, egenhændigt i sit eget lukkede rum truffet beslutninger, og så meddelt bagefter, hvad de har sat gang i. Det har nu udviklet sig til en eklatant skandale, siger Erling Bonnesen. 

Også Jakob Ellemann-Jensen selv har mandag morgen fortalt, at Venstre ikke støtter en hastelovgivning.

- Hvis man gerne vil have et svar inden kl. 14, så er svaret nej. Det her kommer under ingen omstændigheder til at blive arbejdet igennem på en eftermiddag, sagde Ellemann til TV2 News.

Fra Erling Bonnesen lyder det, at Venstre i dag er indkaldt til et møde klokken 15.30 omkring situationen.

- Det er første gang. Og mødet kommer, når nu problemerne dukker op og regningen skal betales. Så kan de godt finde ud af at kontakte os. Og vores melding er krystalklar. Der skal betales fuld erstatning for de skader, som regeringen har forvoldt.

Når Venstre ikke støtter lovforslaget bliver det nu ikke muligt for regeringen at nå det flertal i Folketinget, som det kræver for at gennemføre hastelovgivningen.

Læs også