Mogens Jensen med uforudset melding: Danmark kan måske bevare ”lille gruppe” minkavlsdyr

I et interview med TV Midtvest tirsdag aften fortalte fødevareminister Mogens Jensen, at regeringen overvejer, om man kan beholde en lille gruppe avlsmink i Danmark til videre produktion.

Fødevareminister Mogens Jensen lod onsdag aften døren stå på klem for minkindustriens fremtid i Danmark.

I et interview med TV Midtvest lød det nemlig, at Danmark måske alligevel vil kunne beholde en lille population af minkavlsdyr, så branchen igen kan få fodfæste på den anden side af coronakrisen.

- Der er jo blevet stillet forskellige spørgsmål om, hvorvidt det vil være muligt at have en lille gruppe avlsdyr, som så kan bruges til videre avl. Og det er vi ved at kigge ind i, fordi regeringen har intet imod minkavl, sagde han.

- Tværtimod har vi været med til at fremme minkavlen og været ude og promovere den ude omkring i verden. Det er en vigtig økonomi. Det er mange arbejdspladser. Og minkavlen kan ikke gøre for, at coronaen er kommet. Men vi gør, hvad vi kan for at se på, hvorvidt det er muligt at bevare avlsdyr, tilføjede han.

56.000 avlsdyr på tale

Udmeldingen kom allerede forinden interviewet med TV Midtvest. Efter et samråd i Folketingssalen onsdag eftermiddag luftede ministeren nemlig regeringens overvejelser, da Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen havde spurgt ham om, hvorvidt minkavl i Danmark har en fremtid.

Fra Mogens Jensen blev der henvist til en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium, der undersøger muligheden for at bevare minkavlsdyr på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, så man på et senere tidspunkt kan genstarte minkproduktion i Danmark. Risikovurderingen er fra den 10. november og blev udarbejdet på baggrund af en forespørgsel fra Fødevarestyrelsen.

Af risikovurderingen fremgår det, at det kan lade sig gøre, at man kan udpege 56.000 avlsdyr til overlevelse på tværs af landets farme. 

- Minkene skal så enten opdeles i flere lukkede biosikrede enheder eller spredes på mange mindre eksisterende farme med eksempelvis 300-500 til 3.000 dyr pr. enhed med god afstand i mellem dyrene og med tilstrækkelig smittekontrol, lød det fra Mogens Jensen.

- Samlet set kan der så udvælges 56.000 avlsdyr på tværs af farme for at sikre så bred en genetisk base som muligt. Og den mulighed er altså til stede, tilføjede han.

Læs også