Forsvaret spørger altid om lov før de går ind og tæller mink

Man ringer og beder om tilladelse først, sagde fødevareminister Mogens Jensen som svar på den seneste tids mange historier om militær og politi, der kontakter minkfarme for at høre om, hvor langt man er nået med aflivningerne.

Det har i de seneste dage i medierne ikke skortet på historier fra minkavlere, der føler sig presset af myndighederne til at fortsætte aflivningerne af deres dyr, selvom regeringen ikke har lovhjemmel til at kræve det. Flere har fortalt, hvordan de hele tiden bliver kontaktet af politi og militær, som vil høre, hvor langt minkavlerne er med aflivningerne.

På samrådet tirsdag morgen forsøgte fødevareminister Mogens Jensen dog at afdramatisere situationen.

- Det er vigtigt for befolkningen at vide, at der hvor du godt kan se politi og militær inde på farmene, det er primært inden for zonerne, hvor man har hjemmel til at gå ud og hjælpe ude på farmene, og også på farme, hvor man ikke selv har ville foretage aflivningerne. Så er det politi og militær og hvem det ellers er, som rykker ud og klarer, sagde han.

Han forklarede, at når det foregår uden for zonerne, så skal både politi og militær bede om tilladelse, hvis de vil ind at tælle mink op, hvor mange dyr, der er på farmen.

- Og ud fra, hvad jeg i hvert fald er oplyst, så er det også det, som foregår derude. Altså man ringer og beder om tilladelse først, sagde Mogens Jensen.

I løbet af mandag kom veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen, med samme melding som ministeren.

Mandag blev forsvarsminister Trine Bramsen kaldt i åbent samråd af De Konservative for at svare på Forsvarets rolle i minkaflivningerne.

Læs også