Titusinder samlet i protest: Indiske landmænd sultestrejker mod landbrugsreform

Ledere for protesterende indiske landmænd indledte en dags sultestrejke mandag mod landbrugsreformer, som de siger truer deres levebrød, og øger presset på premierminister Narendra Modis regering for at trække lovgivningen tilbage.

I snart tre uger har titusinder af landmænd samlet sig i den indiske hovedstad New Delhi for at demonstrere mod Indiens nye landbrugsreform, der gør det muligt for fødevareproducenter at sælge produkter til købere ud over regeringsregulerede engrosmarkeder, hvor producenterne får en minimumspris. 

Reformerne blev vedtaget i september i form af tre love, der løsner reglerne omkring salg, prisfastsættelse og opbevaring af landbrugsprodukter. Ifølge Indiens premierminister Narendra Modi var meningen med reformen at give landmændene mere autonomi til at fastsætte deres egne priser og sælge direkte til private virksomheder, såsom supermarkedskæder.

Frygten er, at de nye regler vil gøre det muligt for store, multinationale virksomheder at udnytte de millioner af landmænd i landet. Ifølge Foreign Policy, et internationalt medie baseret i USA, anslås det, at 250 millioner indiske borgere deltog i en 24-timers fastestrejke den 26. november i sympati med landmændene i et forsøg på at udfordre de nye love. 

- Vi vil have dem til at ophæve lovene, sagde Gurbax Singh, en protestleder fra den nordlige delstat Punjab, der er i spidsen for oppositionen, til Reuters.

siger vil give landmændene mere autonomi til at fastsætte deres egne priser og sælge direkte til private virksomheder, såsom supermarkedskæder.

Landbrugsarbejdere udgør mere end halvdelen af Indiens 480 millioner arbejdere, ifølge landets seneste folketælling i 2011.

Læs også