Nyt våben i handelskrigen: Australien sender appel til WTO over Beijings pålagte bygtakser

Australien vil indlede en formel appel til Verdenshandelsorganisationen (WTO) og søge en gennemgang af Kinas beslutning om at indføre høje toldsatser på import af australsk byg, lyder det fra den australske handelsminister, Simon Birmingham.

Siden maj i år har handelssamarbejdet mellem Kina og Australien udviklet sig til noget af et drama med påsatte takster, importforbud og meget mere.

De nye toldsatser, Beijing har sat på bygimporten fra Australien, var imidlertid dråben, og nu sender Australien officielt en appel til WTO.

Det beretter Reuters.

 Anerkendelse af appellen kan tage år om blive løst, men at Australien ikke havde andet ringe valg, efter at Beijing i maj indførte fem års antidumping- og antisubsidietold på i alt 80,5 procent på Canberras byg - hvilket effektivt stoppede en handel på milliarder af dollars i samme ombæring.

- Australien har en utrolig stærk sag at montere i forhold til at forsvare vores korn- og bygproducenters integritet og ejendom, siger landets handelsminister Simon Birmingham.
Appellen til det uafhængige handelsorgan truer med yderligere at vække de bilaterale spændinger, der allerede har set Kina indføre told på en række australske råvarer, mens diplomatisk kommunikation er begrænset.

En dyr rullesten

Allerede påvirket efter at Australien i 2018 forbød Huawei fra dets spirende 5G-bredbåndsnet, blev forholdet til Kina yderligere påvirket, efter at Canberra i år opfordrede til en uafhængig undersøgelse af oprindelsen til Covid-19-pandemien, der først blev rapporteret i det centrale Kina sidste år.

Kina har siden da begrænset import af oksekød, indført told på australsk vin og bedt sine møllere om at stoppe med at købe australsk bomuld.

Det kinesiske udenrigsministerie i Beijing nægtede at kommentere Australiens forstående appel til WTO.

- Jeg vil bare understrege, at den australske regering bør tage Kinas bekymringer alvorligt og tage konkrete handlinger for at rette op på sine diskriminerende handlinger over for kinesiske virksomheder, sagde Wang Wenbin, en talsmand ved ministeriet, ved en regelmæssig briefing.

Mens nogle mener, at Australien bør søge våbenhvile med Kina, er Canberras konservative regering under stigende pres fra landmænd, der står over for fem år uden at være i stand til at sælge til det, der har været deres mest lukrative marked.

- Det er bydende nødvendigt, at vi støtter liberaliseringen af global handel og de regler, der styrer den, lyder det fra Fiona Simson, administrerende direktør for National Farmers Federation, i en e-mail-erklæring, der blev udsendt efter Simon Birmingham meddelte appellen.

Ifølge australske data går cirka 70 procent af den australske eksport af kornet typisk til Kina.

Må væbne sig med tålmodighed

Australien vurderer, at WTO-appellen ikke vil give hurtige resultater.

Den første fase af appellen vil have til formål at skabe formelle samtaler mellem Australien og Kina, som ikke forventes før tidligt næste år.

Ligeledes tror man fra australsk side heller ikke på øjeblikkeligt ophør af taksterne.

Skulle samtaler mellem Australien og Kina imidlertid ikke munde ud i resultater, oprettes der et uafhængigt ekspertpanel, der vil undersøge spørgsmålet. Australien forventer, at dette kan tage flere år, og selvom panelet træffer afgørelse i Canberras favør, har Kina ret til at klage.

Tidslinje

Februar 2019

  • Kinas nordlige havn i Dalian forbyder import af australsk kul og begrænser den samlede kulimport fra alle kilder til udgangen af 2019 på 12 millioner tons 

Maj 2020 

  • Kina rammer australsk byg med antidumping- og antisubsidietold på i alt 80,5 procent fra den 19. maj, og tolden forventes at vare i fem år.
  • Kina stopper også importen af oksekød fra fire af Australiens største kødforarbejdningsvirksomheder.

August 2020 

  • Kina, det største eksportmarked for australsk vin, lægger antidumping- og antisubsidiesonder på en række australske vine. 

September 2020

  • Kina suspenderer bygimport fra Australiens største korneksportør CBH Grain, efter at skadedyr blev fundet, og bestiller strengere inspektioner af australsk hvede og byg.
  • Australien er den største bygleverandør til Kina og eksporterer til en værdi op mod 9 milliarder kroner om året, hvilket er mere end halvdelen af den samlede eksport.

Oktober 2020

  • Australien undersøger rapporter om, at Kina verbalt har instrueret købere i at undgå australske kulforsyninger.
  • Kina beordrer desuden bomuldsfabrikker at stoppe med at købe australske forsyninger eller risikere en told på 40 procent. Kina er den største køber af australsk bomuld med en handel på omkring 4 milliarder kroner i høståret 2018/19.

November 2020

  • Kina afviser Australiens appel til skrotning af antidumping og antisubsidietold på bygeksporten. Beijing forbød bygforsendelser fra den australske korneksportør Emerald Grain, der ejes af Japans Sumitomo Corp.
  • Australien stoppede forsendelser af stenhummer til det øverste marked i Kina, efter at Beijing indførte nye inspektioner af levende fisk og skaldyr, der inkluderer kontrol af spor af mineraler og metaller.
  • Kinas udenrigsministerie udmeldte, at kinesiske toldmyndigheder gentagne gange fandt biologisk farligt materiale i australsk træ efter medieoplysninger om, at Beijing havde standset træimport fra den australske stat, Queensland.
  • Kinas udenrigsministerie udmeldte, at reduceret import af australske produkter som vin, kul og sukker var resultatet af købernes egne beslutninger, efter at medieoplysninger anførte, at Beijing havde advaret importører om at stoppe med at købe en række australske varer.
  • Det forventes nu at Kina vil blokere alt import af sukker, rødvin, hummer, byg, kul og kobbermalm og koncentrater fra Australien, ifølge medierapporter.

Læs også