Folkets sejr: Kasakhstan forbyder udenlandsk adgang til landbrugsjord

Kasakhstan vil permanent forbyde aktører fra andre lande at eje eller leje landbrugsjord. Sådan lød udmeldingen fra landets præsident Kassym-Jomart Tokayev i dag torsdag. Dermed sluttede en langvarig strid i landet, der engang førte til anti-regeringsprotester.

Kasakhstan er en stor producent af korn, oliefrø og kød i den tidligere sovjetregion, der var klemt mellem Kina og Rusland, og for fem år siden besluttede dets myndigheder at tiltrække udenlandske investeringer i landbruget ved at åbne markedet for landbrugsjord.

Planen blev imidlertid mødt med gadeprotester, hvor demonstranter udtrykte deres bekymring for, at landets store nabo, Kina, til sidst ville hamstre alle marker og græsningsområder.

Regeringen lagde som følge heraf planen på hylden indtil nu. Torsdag gjorde præsident Tokayev det så klart, at forbuddet mod udenlandsk ejerskab ville forblive på plads.

- Spørgsmålet om jordejerskab har altid været meget vigtigt for vores folk. Det er en hjørnesten og et helligt symbol for vores stat, sagde han på et møde og fortsatte:

- Jeg beordrer, at salg og leasing af landbrugsjord til udlændinge og udenlandske juridiske enheder forbydes. Dette inkluderer også juridiske enheder med udenlandske aktionærer.

Kina er Kasakhstans vigtigste handelspartner, kreditor og investor, men dets voksende indflydelse har skabt grobund for en stigning i anti-Beijing-stemningen blandt lokalbefolkningen, hvilket også er blevet drevet af rapporter om en overgreb mod etniske kasakhere i Kinas Xinjiang-provins som en del af en de-radikaliseringskampagne.

Læs også