Ud med Prehn, ind med gårdejer: Her er Danmarks nye minister for landbrug og fødevarer

Den nye minister for landbrug, fiskeri og fødevarer er gårdejer og er opvokset i landbruget. Og dét vækker begejstring hos formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Jacob Jensen (V).

Det er navnet på Danmarks nye minister for landbrug, fiskeri og fødevarer og et af navnene på de 23 nye ministre i SVM-regeringen. Han skal således være hovedpersonen i mange af de politiske forhandlinger med landbruget, der vil stå på over de kommende år.

Venstremanden skal overtage fra Rasmus Prehn (S), der siden 19. november 2020 har siddet på posten.

Siden 2005 har Jacob Jensen haft plads i Folketinget, og venstrepolitikeren, der er opvokset på en gård ved Tølløse, har måske en unik indsigt i landbruget.

- Så vidt jeg ved, er jeg den eneste gårdejer blandt samtlige folketingskandidater fra alle partier i den sjællandske storkreds, fortalte Jacob Jensen til Effektivt Landbrug i september.

Vækker optimisme hos BL

Og spørger man formanden for Bæredygtigt Landbrug, Peter Kiær, er det ikke helt ligegyldigt, at den nye minister har et kendskab til landbruget i forvejen.

- Jeg glæder mig da til at samarbejde med Jacob Jensen. Han er jo selv landmand, og forstår nok mere end dem, der har været der på posten før – altså den forrige regering – hvor vigtigt det er, at de passer på vores landbrug. Jeg er optimistisk for fremtiden med den minister, siger han til Effektivt Landbrug.

- Jeg har snakket med ham et par gange og har et godt indtryk af ham og har allerede skrevet til ham og spurgt, om vi skulle mødes.

Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug

- Jeg har et fromt juleønske: Vil man se fagligt på arealanvendelsen, og vil man for eksempel trække kravet om BNBO tilbage og erstatte det med nogle tilbundsgående undersøgelser, inden man laver vidtrækkende planer? Og et andet stort ønske er, at efterafgrøder kun skal sås der, hvor vi i forvejen ikke har vinterafgrøder, siger formanden, og tilføjer:

- Et sidste ønske for dansk landbrug er, at man sætter det lange lys på og laver nogle aftaler, der gælder mange år ud i fremtiden i stedet for, at landbruget igen og igen skal være prügelknabe, hvor lovgivningen igen bliver lavet om, hver gang der kommer en ny regering.

Er gårdejer

Jacob Jensen har ageret miljøordfører for Venstre siden 2019, og er tidligere erhvervsordfører, kommunalordfører og finansordfører. Og han har altså dybe rødder i landbruget.

- Langholmsgården har tilhørt vores familie i næsten 100 år. Min oldefar købte gården i 1924. Siden overtog min farmor og farfar den, så mine forældre, og nu er jeg så fjerde generation, der har gården, hvor mine forældre stadig bor, forklarede Jacob Jensen i september.

- Min storebror (Jens Jensen, red.) driver jorden i forpagtning, mens jeg står som ejer med dertil hørende aktiviteter som økonomien, regnskaber, forsikringer, m.v., tilføjede han.

Han bor med sin familie, hustruen Marie-Louise og parrets tre børn få hundrede meter fra sin gård.

Den nye minister har en cand.merc.jur. fra Copenhagen Business School.

Beskæftigelse

  • A.P. Møller (deltid), København, 2005-2007
  • Kontorchef, A.P. Møller, København, 2002-2005
  • Kontorchef, Maersk UK, London, 2001-2002
  • Økonom, A.P. Møller, København, 1998-2001

Tillidshverv

  • Medlem af bestyrelsen for Danske Regioner fra 2018
  • Formand for bestyrelsen for PenSam Liv fra 2018
  • Medlem af regionsrådet i Region Sjælland fra 2018
  • Formand for bestyrelsen for Sundhed.dk, 2018-2019
  • Medlem af bestyrelsen for Granhøjen A/S fra 2015
  • Medlem af bestyrelsen for Maribo Medico A/S, 2013-2015
  • Medlem af bestyrelsen for Musholm A/S, 2013-2019

Lønnede bestyrelsesposter

  • Bestyrelsesmedlem Skovhus A/S
  • Formand for bestyrelsen for PenSam Pension
  • Bestyrelsesmedlem Fonden Spring Nordic

Læs også